“În ultimele luni avem oferte de angajare pentru mediul privat refuzate în favoarea unui angajator din domeniul public. Nu aș spune că este o concurență neloială. Stabilitatea este dată mai degrabă de stat. Apoi și confortul pe care ți-l oferă un loc de muncă în care target-ul, deadline-ul nu sunt atât de strânse, iar nivelul de productivitate cerut nu este atât de mare, încărcarea poziției nu este atât de mare pe cât o oferă un loc de muncă în domeniul privat”, a explicat, în cadrul emisiunii Capital TV, Leonard Rizoiu, managing partner al companiei de consultanță în resurse umane leoHR.

Culmea, eșecurile statului român nu ar avea drept cauză lipsa resursei umane potrivite, ci managementul deficitar al personalului. Astfel, lipsa unui sistem de evaluare a performanțelor ar putea fi principala explicație a productivității scăzute a angajaților care lucrează în domeniul public.

“Oamenii din sectorul public au competențe și au cunoștințe foarte bune. Mulți ani de zile noi, în domeniul recrutării, ne-am ferit să targetăm oameni din domeniul public pentru că ne gândeam că nu se acomodează unui nivel mult mai alert sau într-un nivel foarte diferit dintr-o multinațională. Ei bine, au fost niște ani în care statul român nu a mai făcut angajări – ba din contră, chiar a externalizat sau a închis poziții – și atunci am fost nevoiți în această criză să luăm și oameni de la stat și am descoperit că și oamenii din domeniul public au abilități și pot fi interesați de domeniul privat”, a mai declarat Leonard Rizoiu.