Park&ride cu 500 de locuri puse la dispoziţie gratuit lângă staţia de metrou Pantelimon

Conform unui comunicat transmis miercuri de către Primăria Sectorului 3, parcarea este dedicată locuitorilor din partea de est a Capitalei care doresc să evite blocajele din trafic. Aceștia au posibilitatea să își parcheze autoturismele în parcare și să utilizeze metroul de la stația Pantelimon.

„Prin conceptul park&ride împrumutat din marile oraşe europene am creat o facilitate pentru cei care fac naveta în Capitală sau locuiesc în zonele rezidenţiale. În acest fel răspundem nevoii cetăţenilor care îşi lăsau maşinile în apropierea staţiei de metrou şi îşi continuau drumul cu mijloacele de transport în comun”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Bucureștiul e neprietenos

În altă ordine de idei, un studiu recent arată că orașele Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt printre cele mai prietenoase orașe din România în ceea ce privește găsirea de locuri de parcare. În contrast, Bucureștiul, Cluj-Napoca și Constanța se numără printre orașele în care rezidenții întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de parcare.

Studiul realizat de Storia a evaluat percepția locuitorilor asupra accesibilității parcărilor în zonele în care locuiesc. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât este mai ușor să găsești un loc de parcare.

Zonele din București în care locuitorii găsesc cu ușurință locuri de parcare sunt: Chitila (61,6 puncte), 23 August (61,4) și Străulești (56,3), urmate de 1 Decembrie 1918 (56,2) și Văcărești (55,4).

La polul opus, printre cartierele în care locuitorii găsesc mai greu locuri de parcare se numără Obor (22,4 puncte), Tei (21) și Romană (20,4). Cele două cartiere în care locuitorilor din Capitală le este cel mai dificil să parcheze sunt Iancului (19,3) și Calea Victoriei (14,7).

Orașele în care românii găsesc mai ușor locuri de parcare

Orașul Alexandria se află pe primul loc în topul „Vocea Cartierelor”, cu un scor de 57,8 puncte, urmat de Râmnicu Vâlcea (57,7 puncte) și Drobeta-Turnu Severin (55,9).

De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top și orașele Botoșani (55,5), Arad (55,5), Satu Mare (55,2), Giurgiu (55,2), Călărași (54,8), Bistrița-Năsăud (54,4) și Vaslui (54,2) – acestea fiind cele 10 orașe care au obținut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obținute de la persoanele care locuiesc în aceste orașe.

În schimb, Bucureștiul este orașul în care rezidenții întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea locurilor de parcare, obținând un punctaj de 39,1.

Capitala este urmată în top de orașe mari precum Cluj-Napoca (39,9), Constanța (41,8) și Iași (43). Alte orașe în care locuitorii consideră că găsesc cu dificultate locuri de parcare sunt: Ploiești (45), Zalău (45,2), Tulcea (45,4), Galați (45,9), Târgu Mureș (45,9) și Sfântu Gheorghe (46,1).