România este încă printre ţările europene cu o pondere extrem de scăzută a angajaţilor care lucrează de acasă – doar 2,5%, ceea ce ne plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană, indică datele Eurostat.

Totuşi, în 2020 s-a pus accent pe digitalizare și migrația către munca de acasă, oferta pentru job-urile care presupun prezență fizică a continuat să existe și chiar să înregistreze creșteri. Trendul va continua şi în acest an, consideră specialiştii platformei de recrutare OLX.

O serie de joburi din diferite domenii de activitate înregistrează constant creșteri în România, în ultima vreme, atât din punct de vedere al locurilor de muncă disponibile, cât și al numărului de aplicanți. Mai mult, cerere din partea angajatorilor există atât pentru muncitori, cât și pentru specialiști.

Care au fost joburile cu cele mai multe oportunităţi de angajare în ultimul an?

Cinci categorii de joburi au fost fruntașe în 2020 și au generat cifre importante din punct de vedere al ofertelor de muncă disponibile și al numărului de persoane interesate să le ocupe:

  • Ingineri, meseriași și constructori
  • Lucrători în producție, depozit și logistică
  • Șoferi – servicii auto și curierat
  • Casieri și lucrători comerciali
  • Personal hotelier – restaurant

Aceste joburi au cumulat lunar între 300.000 și peste 600.000 de oportunități de angajare pentru persoanele din România aflate în căutarea unui loc de muncă în 2020. În plus, ele au atras între 95.000 și aproximativ 250.000 de candidaturi pe lună, în intervalul aprilie 2020-aprilie 2021, transmit reprezentanţii OLX.

Mihail Dimitrov, Jobs Category Manager OLX: “Fiecare loc nou de muncă disponibil este extrem de important pentru piața forței de muncă din România, cu atât mai mult cu cât aceasta a suferit un impact puternic pe fondul pandemiei de coronavirus.

Așadar, suntem încântați să putem contribui activ la o mai bună dezvoltare a pieței de muncă, sprijinind candidații aflați în căutarea unui loc de muncă, dar și angajatorii implicați într-un proces de recrutare eficientă. Vom continua să investim în optimizarea categoriei OLX – Locuri de muncă, pentru a răspunde cerințelor actuale ale consumatorilor și, de asemenea, pentru a oferi un serviciu la cele mai ridicate standarde.”

Datele INS privind locurile de muncă la începutul anului 2021

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră erau oficial peste 38.000 de locuri de muncă vacante în primul trimestru din 2021. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,79%, în creştere cu 0,06 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,00%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,55%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8.300 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,76%.

Sursă foto: Dreamstime