Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) vine cu vești bune pentru persoanele care își caută un loc de muncă sau care vor să lucreze într-un alt domeniu. Potrivit sursei citate, la nivel național sunt disponibile aproape 19.000 de locuri de muncă. Totodată, angajatorii europeni oferă pentru lucrătorii români 141 de posturi, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

În ceea ce privește domeniile de activitate, sursa citată precizează că în România există 18.990 de locuri de muncă pentru: lucrător comercial (1.183), muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.071), montator subansamble (686), agent de securitate (681), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (536), muncitor necalificat în industria confecţiilor (507), manipulant mărfuri (405), operator confecţioner industrial îmbrăcăminte (385), şofer vânzător (332) şi confecţioner-asamblor articole din textile (300).

Pentru persoanele superioare există 1.244 de posturi de la inginer în diferite domenii de activitate până la funcţionar administrativ, specialist resurse umane, programator etc.

Totodată, alte 4.997 de locuri sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; casier; consilier vânzări asigurări; agent servicii client, ipsosar etc.), 5.231 pentru persoanele cu studii profesionale (operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături; confecţioner-asamblor articole din textile; zidar – rosor – tencuitor; fierar betonist; lăcătuş mecanic etc.), iar 7.518 pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (montator subansamble; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; muncitor necalificat în industria confecţiilor; agent de securitate etc.).

Se fac angajări în Spațiul Economic European

Pe lângă angajările anunțate la nivelul național, statistica realizată de ANOFM mai arată că și în străinătate sunt căutați muncitori români. Mai exact, sursa citată precizează că în Spaţiul Economic European (SEE) angajatorii oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 141 de locuri de muncă vacante.

În ceea ce privește țările care oferă aceste posturi, ele sunt următoarele: Norvegia – 92 locuri de muncă pentru: operator CNC; dulgher; lucrător în producţia de crabi; maseur terapeut; bucătar; cercetător principal/superior; inginer/ inginer principal/ operator în cadrul controlului proceselor nucleare; mecanic motociclete; mecanic auto; ortodont; zidar/faianţar; tinichigiu auto; Olanda (20 de posturi pentru culegător căpşuni), Germania (17 posturi pentru: grădinar legumicultură; lăcătuş mecanic; electrician; mecanic de proces; şofer profesionist; şofer de camion; tehnician service), Polonia (7 posturi pentru: operator CNC; lăcătuş; sudor MAG; strungar; şlefuitor), Finlanda (4 posturi pentru şofer profesionist) şi Italia (un loc de muncă pentru asistent senior ICT – infrastructura IT asistent sistem).

Toți românii care doresc să își schimbe locul de muncă sau doresc să se angajeze în Spațiul Economic European trebuie să consulte ofertele care pot fi accesate AICI. De cealaltă parte, românii care își doresc un loc de muncă la nivel național pot merge la agențiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.