Valul de miscari seismice, care a zguduit Turcia, Grecia si Taiwanul, le-a adus aminte tuturor romanilor ca viata lor depinde de trainicia constructiilor in care stau. Iar atunci cand, luna trecuta, pamantul s-a zguduit si la noi, frica a devenit o adevarata obsesie, alimentata si de previziunile sumbre ale unor seismologi. Numai ca este drum lung de la a-ti face griji si a vorbi la nesfarsit despre „ce s-ar putea intampla” pana la a face ceva pentru a preveni pericolul.
Ceea ce este ingrijorator este ca aceasta atitudine este intalnita chiar in randul locatarilor cladirilor care s-ar putea prabusi la primul cutremur cu intensitate peste sase grade pe scara Mercali. Este greu de inteles dezinteresul acestora, cu atat mai mult cu cat statul se ofera sa le acorde credite subventionate pentru efectuarea lucrarilor de consolidare. „Din cele 30 miliarde de lei alocati in acest an n-am putut sa cheltuim decat sase miliarde de lei, pentru ca nu au fost solicitari. Nu se pot face expertize fara aprobarea proprietarilor si numai cei implicati pot demara procedurile legale. Am propus in sedinta de guvern un plan de masuri printre care se afla si obligativitatea expertizelor si a consolidarilor pentru cladirile care sunt foarte expuse si care pun in pericol viata oamenilor, cat si cladirile aflate in vecinatatea lor”, sustine Laszlo Borbely, secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului.
In acest an au fost expertizate 3.200 de cladiri, dintre care 2.300 aflate numai in Bucuresti. Astfel au fost descoperite cele mai expuse 110, cu deficiente grave la structura de rezistenta, majoritatea cu peste patru etaje si construite inainte de 1940. Potrivit specialistilor, consolidarea lor costa intre 70 si 140 USD/mp, in functie de gravitatea avariilor, iar suma totala se ridica la 1.200 miliarde de lei (de 40 de ori bugetul din acest an alocat pentru acest tip de lucrari).
Cu toate ca in presa lista circula din vara si primariile de sector trimit periodic somatii catre proprietari, numai 12 comitete de bloc au trecut la faza de proiectare si s-au angajat sa contracteze si credite pentru viitoarele lucrari. Pana la aceasta data nu s-a acordat inca nici un credit. De aceea s-au cheltuit doar sase miliarde de lei, bani folositi pentru expertize si proiecte. Laszlo Borbely declara ca trebuie sensibilizata populatia si deschis un drum, caci bani se pot gasi. MLPAT a propus Guvernului un proiect de lege pentru instituirea unui fond special al reducerii riscului seismic, unde sa fie varsat un procent de 10% din impozitul pe case. Secretarul de stat estimeaza ca, in acest mod, anul viitor se vor strange 100-150 miliarde de lei. In plus, la solicitarea MLPAT, va creste si alocatia anuala de la buget.
Expertiza si proiectarea
sunt gratuite
In actuala legislatie, exista o serie de norme care vin in intampinarea celor care sunt proprietari ai unor cladiri de locuit incadrate in clasa I de risc. MLPAT a pornit inca de acum cinci ani o campanie privind reducerea riscului seismic. Conform Ordonantei de Guvern numarul 20/1994, ale carei norme metodologice au fost modificate in luna octombrie a.c., proprietarii care locuiesc in cladirile subrede, afectate de trecerea timpului si de cutremurele precedente, beneficiaza de expertiza gratuita, daca se inscriu in lista de prioritati stabilita de consiliile judetene si de consiliile locale in raza carora se gasesc.
Criteriile dupa care sunt selectate cererile sunt: clasa de risc seismic, anul construirii (au prioritate cele construite inainte de 1940), regimul de inaltime al constructiei (se iau in considerare intai cele cu peste patru etaje) si numarul de locatari (se incepe cu aglomerarile de persoane). Pana la aceasta data toate cererile primite pentru expertizare au si fost rezolvate, afirma Laszlo Borbely.
Dupa expertiza, toate cladirile incadrate la gradul I de risc beneficiaza si de proiectare gratuita, cu conditia ca proprietarii sa se angajeze ca vor face lucrarile de consolidare. Pentru executie, in limita bugetului alocat de stat, prin CEC, proprietarii pot contracta credite cu dobanda avantajoasa, de 5% pe an (restul pana la dobanda pietei fiind subventionat de la stat). Pentru nevoiasi, in cazul in care venitul pe membru de familie este sub media pe economie, lucrarile sunt in totalitate suportate de stat.