”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, citat de News.ro.

Liviu Dragnea intră sub incidenţa acestui articol, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a promis că va lansa, anul viitor, un program de sprijinire a start-up-urilor, prin care statul va aloca câte 200.000 de lei fiecărui român care deschide un business. Ţinta este dublarea numărului de firme, în următorii patru ani.

"De la 1 mai (pornim n-red.) implementarea programului Start-up Nation ce vizează alocarea a zece mii de granturi nerambursabile cu o valoare de maxim 200.000 de lei pentru tineri și pentru oricine dorește să-și pornească o afacere", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, conform Economica.net.

Dacă va fi pus în practică, programul PSD presupune alocarea unor fonduri uriaşe, de aproape 2 miliarde de euro, în urma cărora să fie create 40.000 de noi firme, în cei patru ani de mandat.

Statul va finanţa astfel 10.000 noi afaceri în fiecare an. Deci, dacă programul va fi pus în practică în totalitate (Dragnea a spus că tot programul de guvernare al PSD va fi respectat, la virgulă), în cei patru ani de mandat viitorii antreprenori vor primi până la 8 miliarde de lei, adică circa 1,8 miliarde de euro, şi se vor fi înfiinţat 40.000 de firme noi.

Programul economic al PSD

Programul economic al partidului se intitulează "Mai mulți români în clasa de mijloc". Pentru atingerea acestui scop, va fi înființat un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, deținut 100% de stat, cu 200 de companii participante și o valoare de 45 miliarde de lei.

De unde vor veni banii în următorii 4 ani? Potrivit programului, o emitere de obligațiuni va aduce 25 miliarde de lei, dividendele vor însuma 10 miliarde de lei, valorificarea activelor neperformante va însuma 1 miliard de lei, iar prin atragerea altor surse în proiectele investiționale vor mai veni 25 miliarde de lei.

Practic vor fi înființate firme care vor opera cu banii Fondului în transportul rutier și feroviar, energie, siderurgie, sănătate, industriile alimentară și farmaceutică, cercetare-inovare, fabricarea de componente pentru apărare. De asemenea vor fi capitalizate CEC și Eximbank.

FSDI ar urma să genereze în 4 ani o creștere de 20 miliarde de lei la PIB și 6 miliarde de lei la buget, și totodată să creeze 42.000 noi locuri de muncă.

Sprijin pentru firmele noi

PSD mai promite o schemă de ajutor pentru start-up-uri, de care vor beneficia anual 10.000 de noi firme, suma fiind de 200.000 de lei pentru un proiect. Aceasta ar aduce 60.000 de noi joburi până în 2020.

La acest capitol, partidul care a câștigat alegerile creionează o realitate de domeniul fantasticului. Astfel, birocrația va scădea atât de mult încât va fi posibil să înființezi un SRL cu 1 leu capital social, iar procedura va dura o singură zi. De asemenea, titularul start-up-ului va deschide gratuit un cont bancar și va avea E-semnătură gratuită.

Acum PSD (împreună cu ALDE) va avea o majoritate confortabilă în Parlament și va impune premierul. Probabil că va reuși să treacă legea eliminării celor 102 taxe, propusă de liderul partidului, Liviu Dragnea.

Venituri mai mari pentru populație

În urma acestei măsuri, în perioada 2017-2020, populația va obține venituri suplimentare între 24 miliarde și 37 miliarde de lei anual, PIB-ul va câștiga anual între 19 miliarde și 30 miliarde de lei, iar bugetul general consolidat va avea plusuri anuale între 6 și 9 miliarde de lei.

În timpul guvernării PSD, Produsul Intern Brut este așteptat să crească de la 758 miliarde de lei în 2016 la 1.014 miliarde de lei în 2020. Potrivit programului, în aceeași perioadă, veniturile la bugetul general consolidat vor urca de la 231 miliarde la 330 miliarde de lei, deficitul bugetar va coborî de la 2,9% din PIB la 2% din PIB, iar datoria guvernamentală se va menține în jurul valorii de 38,4%, cu mici fluctuații.

Tot între 2016 și 2020 salariul minim brut va crește de la 1.250 la 1.750 lei pe lună, iar cel mediu brut de la 2.815 la 3.950 de lei.

De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe salariu va scădea de la 16% (cât este în prezent) la 10% pentru angajații cu salariu brut mai mare de 2.000 de lei și va fi eliminat complet (zero impozit) pentru angajații cu salariu sub 2.000 de lei, precum și pentru toți medicii și IT-iștii, indiferent de salariu.

Reforme în agricultură

PSD promite agriculturii românești refacerea și extinderea sistemului de irigații pe o suprafață de aproape 2 milioane de hectare. Aceasta va aduce un impact de 1,14 miliarde de euro la bugetul de stat, și un plus de 342 milioane de euro la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în perioada 2017-2020.

Agricultura urmează să beneficieze, în următorii ani, de 9,7 miliarde de euro din fonduri europene. FSDI va contribui cu 100 milioane de euro la colectarea legumelor și fructelor și cu 200 milioane de euro la colectarea și procesarea de piei și lână de la caprine și ovine.

Tomatele și carnea de porc vor beneficia de o alocare suplimentară de 240 milioane de euro pe an. PSD a mai făcut niște promisiuni pe care trebuie să le notăm ca să nu le uităm: începând cu 2018, eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate și impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole, iar începând din 2020, precum și cadastrarea tuturor terenurilor agricole, de către stat, până în 2020.

Mediu de afaceri mai prietenos

Dacă PSD își pune în practică promisiunile, legislația economică va fi grupată într-un singur Cod Economic care va include Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea evaziunii fiscale, Legea societăților comerciale etc.

De la 1 decembrie 2018, toate obligațiile fiscale vor fi plătite prin Internet, firmele vor putea depune online toate formularele, iar instituțiile publice vor fi intrerconectate la un sistem informatizat unic.

Accizele vor fi calculate la cursul valutar real (de la 1 ianuarie 2018), și în 5 ani România va avea cea mai mică povară fiscală la accize și TVA din UE.

Statul va garanta în proporție de 80% împrumuturi pentru programele naționale din turism, agricultură, construcții și va acorda diverse ajutoare pentru angajarea de personal în județele cu șomaj mare, precum și la angajarea de tineri între 16-24 de ani și de absolvenți cu studii superioare între 20-24 de ani.

PSD își propune un grad de absorbție de 72,5% din totalul fondurilor europene (fără subvenții agricole) de 127,3 miliarde de lei. Totalul investițiilor din bugetul general consolidat (fără fonduri europene) se va cifra la 110 miliarde de lei în perioada 2017-2020, "returul" la buget fiind de 33 miliarde de lei.