Lira sterlină a scăzut luni dimineaţă cu 0,9%, la 1,2172 dolari, apoi s-a depreciat până la 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din octombrie, după ce premierul Theresa May a sugerat într-un interviu acordat Sky News că Marea Britanie va părăsi probabil piaţa unică europeană a bunurilor şi serviciilor. Regatul Unit nu va încerca să păstreze anumite aspecte ale calităţii de membru al UE după ce va părăsi blocul comunitar, a adăugat premierul britanic. 

Unii traderi au apreciat că declaraţiile Theresei May sugerează că este pregătită să deruleze comerţ cu UE ca şi cum ar fi orice altă ţară din afara Europei, fără nici un fel de statut privilegiat. 

Votul din 23 iunie – când alegătorii britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană – a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul. 

Luni, lira sterlină s-a depreciat cu peste 1% faţă de euro, tranzacţionându-se la 85,65 penny pentru euro, cel mai redus nivel din ultimele opt săptămâni. 

Londra urmează să lanseze până la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma să dureze doi ani, cu Uniunea Europeană în vederea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. 

Partenerii săi europeni au exclus însă începerea oricăror negocieri înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guvernează modalitatea de ieşire a unei ţări membre din UE. 

Cu câteva zile înainte de a-şi prezenta demisia din funcţia de ambasador al Marii Britanii la Uniunea Europeană, Ivan Rogers s-a plâns la o cină privată cu fostul premier David Cameron de strategia "confuză" a actualei şefe a executivului de la Londra şi a avertizat că "Brexitul poate duce la o distrugere reciprocă sigură", transmite El Mundo.

"Rogers a discutat cu Cameron. Cea mai mare teamă a sa este că problema cea mai gravă nu o reprezintă un Brexit dur sau uşor, ci dacă vom avea un Brexit ordonat sau haotic", a declarat duminică o sursă pentru Sunday Times, care a prezentat detalii de la această întâlnire. Rogers "crede că ne îndreptăm spre o coliziune, în care nu vom obţine niciun acord, ci doar vom face accident. Opinia Downing Street este că ar trebui să înceteze să mai fie atât de pesimist (…)", a mai declarat respectiva sursă. Potrivit unui prieten al lui David Cameron, Rogers şi fostul premier au luat cina la sfârşitul lui 2016. 

AGERPRES