Lira sterlina a pierdut in ultima perioada din ce in ce mai mult teren in fata monedei europene. In prezent, valoarea monedei britanice a scazut atat de mult, incat este pe cale sa atinga paritatea fata de euro, rata de schimb fiind acum la circa 0,95 lire/euro. Apropierea din ce in ce mai mare de moneda euro se poate observa cu ochiul liber si comparand cursurile celor doua monede comunicate de banca noastra centrala. Astfel, un euro se apropie cu pasi lenti de pragul de 4 lei, dar este foarte aproape de aceasta valoare, in timp ce lira sterlina s-a indepartat din ce in ce mai mult de valoarea sa traditionala de 5 lei, fiind acum la nici 25 de bani de valoarea de patru lei: 4,2295 lei.

Potrivit analizelor Bancii Angliei, lira a mai pierdut in ultimele doua luni 23% prin comparatie cu un cos format din mai multe valute. De aici, presa britanica a tras concluzia ca este cea mai drastica scadere a lirei din 1931 pana in prezent. In 1931, Banca Angliei a renuntat la cotarea monedei nationale in functie de valoarea aurului, ceea ce a dus intr-o prima instanta la o scadere cu 24% prin comparatie cu dolarul american. Comparatia de acum concorda chiar si cu momentul ales, deoarece in anii ’30 britanicii au trecut printr-o criza mai usoara decat cea din SUA, in timp ce economia americana s-a contractat cu o treime.

Devalorizarea monedei i-a facut pe traderii britanici sa ia in calcul posibilitatea reducerii dobanzii-cheie pana aproape de zero, pana cel tarziu la finele anului urmator. Suspiciunile din piata l-au facut pe Charlie Bean, adjunctul guvernatorului Bancii Angliei sa declare ca „noi, la Banca Angliei, am recunoscut ca dobanda zero este o posibilitate ce nu poate fi exclusa. Rata de acum, este inca de doua procente, mai avem de unde sa scadem.”

In orice caz, o lira devalorizata ar avea un efect numai bun asupra economiei pe principiul cresterii exporturilor si, implicit a intrarii de bani din afara in regat. Simon Ward, economist la New Star, considera ca nu este obligatoriu ca deprecierea sa aduca salvarea economiei britanice ca in 1992 (cand lira a parasit mecanismul ERM), deoarece „exact finantarea straina este punctul cel mai sensibil in ecuatia economiei actuale”. Potrivit analistului, daca lira se va deprecia prea mult in anul care vine, Marea Britanie se va gasi in situatia in care era Thailanda in 1997, cand cotatia monedei baht s-a prabusit, iar tara a fost in situatia de a solicita un ajutor de la FMI.