Ligia Deca, discurs cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut luni, pe data de 11 septembrie, un discurs cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024.

„Excelența Voastră, domnule președinte al României, stimate domnule director, stimată doamnă primar, stimată doamnă viceprimar, distinși profesori, dragi părinți, bunici și elevi, doamnelor şi domnilor, începutul anului școlar aduce pentru noi toți multe emoții. Citesc pe chipurile copiilor bucuria de a-și revedea colegii și profesorii, iar asta este o dovadă a faptului că Școala Gimnazială numărul 162 reprezintă un etalon de profesionalism și dăruire. Vă felicit pentru ceea ce ați construit aici, împreună, și vă mărturisesc faptul că pentru mine este mereu o bucurie să fiu în mijlocul celor care iubesc cu adevărat educația.”, a declarat aceasta la școala Gimnazială nr. 162.

Acest an școlar este însă un nou început pentru întreg sistemul de educație, a adăugat ea. Potrivit ministrului Educației, legea învățământului preuniversitar a intrat deja în vigoare și pune treptat în aplicare viziunea proiectului „România educată”, inițiat chiar de către președintele României.

„Mă bucur să am ocazia să sărbătoresc acest moment atât de important aici, alături de dvs.”, a mai spus Ligia Deca.

Școala Gimnazială nr. 162 reprezintă un exemplu

Prin eforturile făcute de echipa de conducere pentru atragerea de investiții în infrastructura educațională, această școală este un exemplu, a spus aceasta. Copiii și profesorii de aici se bucură de o bază sportivă modernă, cu terenuri multisport, de săli de clasă cu table smart și acces la internet, ceea ce le oferă profesorilor posibilitatea să folosească tehnici moderne de predare, îmbunătățind semnificativ rezultatele elevilor, potrivit ministrului.

Ligia Deca a adăugat că „importanța pe care conducerea școlii o acordă programelor educative, celor remediale și educației non-formale reprezintă rețeta succesului în reducerea abandonului școlar și vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru copiii acestei comunități. În școala dvs. sunt puse în practică două obiective importante ale Legilor educației: acces egal la o educație de calitate și asigurarea cadrului necesar unei dezvoltări armonioase și aveți toată aprecierea mea.”

„Doamnelor şi domnilor, atât președintele României, cât și Guvernul României au reiterat constant faptul că educația reprezintă o prioritate națională. Mi-am dedicat o bună parte a carierei pentru a îmbunătăți sistemul educațional din România și de aceea mă bucur să pot afirma că, în sfârșit, schimbarea pe care ne-am dorit-o cu toții începe să se vadă.”, a afirmat aceasta.

Ministrul Educației a mai spus că „domnul director a explicat foarte bine ceea ce înseamnă asta, în termeni concreți, pentru Școala Gimnazială numărul 162, însă trebuie să ne propunem mai mult și să asigurăm mai mult.”

„Ne-am propus ca în fiecare școală din România să existe infrastructură educațională adecvată. Acest lucru se pune deja în practică prin dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ, prin cea mai mare investiție din ultimele trei decenii.”, a declarat Ligia Deca, citată de Rador.

Potrivit ministrului, peste un miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt în curs de contractare, iar primele rezultate vor fi vizibile în lunile următoare. Peste 2.000 de contracte sunt deja semnate, urmând ca până la finele acestei luni toate să poată fi lansate pentru a avea baza materială pe care copiii noștri o merită.

Proiecte finanțate prin PNRR în valoare de aproape 3 miliarde de euro

Ligia Deca a adăugat că de la începutul mandatului său, Ministerul Educației a lansat apeluri de proiecte finanțate prin PNRR în valoare de aproape 3 miliarde de euro.

„De la începutul mandatului meu, Ministerul Educației a lansat apeluri de proiecte finanțate prin PNRR în valoare de aproape 3 miliarde de euro. Aici este inclusă inclusiv realizarea unei rețele pilot de școli verzi, programe pentru reducerea abandonului școlar, achiziționarea de microbuze verzi pentru elevi sau dotarea cu laboratoare inteligente a liceelor din România. Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu.

Astfel, urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală. Ne gândim și la dificultățile familiilor tinere și urmărim creșterea accesului la creșe și grădinițe și vom finanța toate unitățile de învățământ care mai au grupuri sanitare neconforme pentru remedierea acestei probleme. Așa cum știm, Legea învățământului preuniversitar prevede că programul școlar se va desfășura în maximum două schimburi, începând cu anul școlar 2025-2026, însă luăm măsuri încă din acest an pentru a reduce numărul școlilor care se află în această situație.”, a afirmat aceasta.

Siguranța elevilor și profesorilor este o altă prioritate, a precizat ministrul Educației.

„Am adoptat și vom mai adopta măsuri ferme pentru prevenirea și reducerea violenței în mediul școlar și vom pune un accent mai mare pe prevenție prin proiecte și campanii de prevenire a consumului de substanțe interzise. Însă toate aceste schimbări pot avea loc doar prin eforturi colective și printr-un parteneriat strâns între toți cei implicați în viața școlii. În educație, schimbarea stă în mâinile fiecărui profesor, ale fiecărui elev și ale fiecărui părinte. Contez, așadar, pe sprijinul dumneavoastră pentru ca transformarea în bine a sistemului de învățământ românesc să devină realitate. D

ragi elevi, schimbările despre care vorbim sunt semnificative. Aș aminti doar câteva, numărul beneficiarilor de burse școlare se va tripla, iar suma acordată va crește pentru majoritatea categoriilor de burse, ceea ce vă doriți voi să învățați va conta mai mult prin implementarea curriculumului la decizia elevului din oferta școlii. Iar atunci când veți fi la liceu veți avea parte de un curriculum și de planuri-cadru noi, adaptate dorințelor voastre și generației pe care o reprezentați. Stimați profesori, noul pachet legislativ vine în sprijinul dumneavoastră și este o dovadă a înțelegerii faptului că dascălii trebuie să fie prețuiți.”, a spus Ligia Deca.

Salariile vor crește etapizat și în următorii ani

Creșterile salariale din ultimul an au fost cele mai mari din ultimele trei decenii, iar Guvernul și-a luat angajamentul că salariile vor crește etapizat și în următorii ani, prin raportare la salariul mediu brut pe economie, ca salariu al debutantului, a adăugat ministrul Educației.

Potrivit Ligiei Deca, media creșterilor salariale pentru personalul didactic în acest an a fost de peste 25%, iar pentru personalul didactic auxiliar de peste 30%, iar Guvernul României s-a angajat ca de la 1 ianuarie 2024 cadrele didactice și personalul din învățământ să beneficieze de o nouă creștere, conform celor agreate cu reprezentanții personalului din învățământ.

„Și pentru că ne dorim profesori bine pregătiți, cariera didactică se va profesionaliza și mai mult, prin generalizarea masteratului didactic, cu accent pe practică. Un rol important îl va avea și sistemul de mentorat didactic, pentru că experiența celor mai dedicați profesori trebuie și merită să fie folosită în formarea noilor generații.

Suntem conștienți și de birocrația care vă privează de timpul prețios necesar pentru pregătirea lecțiilor și vă asigur că încercăm să eliminăm orice încărcare inutilă.

Gândurile mele se îndreaptă și către directorii unităților de învățământ. Știu cât de complexă este activitatea dumneavoastră și cunosc inechitățile salariale. Ministerul Educației a susținut deja, în discuțiile purtate cu Ministerul Muncii și în guvern, importanța remedierii acestor inechități. Salariile dumneavoastră trebuie să fie motivante, pentru a fi aliniate cu responsabilitatea uriașă pe care o purtați.
Distinși profesori, apreciez eforturile pe care le faceți în fiecare zi și vă felicit pentru munca depusă și vă invit să fiți în continuare adevărate modele pentru elevii dumneavoastră.

Dragi elevi, bucurați-vă de fiecare moment alături de dascălii și de colegii voștri, rămâneți mereu în competiție, în primul rând cu voi înșivă, și să fiți deschiși permanent la cunoaștere.

Stimați părinți, am susținut întotdeauna o comunicare onestă între școală și familie. Eforturile depuse aici, în școală, au rezultate mai bune dacă sunt dublate de eforturile depuse acasă. Vă invit să fiți în continuare parteneri de încredere ai școlii și vă urez tuturor mult succes în noul an școlar, curaj, inspirație și încredere și vă mulțumesc pentru bucuria de a fi astăzi în mijlocul dumneavoastră!”, a conchis Ligia Deca.