Un tribunal din Myanmar, țară aflată sub conducere militară, a condamnat-o luni pe Aung San Suu Kyi, liderul înlăturat de la putere al țării, pentru mai multe acuzații de corupție, adăugând astfel încă șase ani la sentința anterioară de 11 ani de închisoare, a declarat un oficial juridic.

Patru noi cazuri de corupție au fost judecate luni

Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, fără acces pentru mass-media sau pentru public, iar avocaților ei li s-a interzis, printr-un ordin de interdicție, să dezvăluie informații despre proceduri, transmite The Guardian.

În cele patru cazuri de corupție judecate luni, Aung San Suu Kyi a fost acuzată că a abuzat de poziția sa pentru a închiria terenuri publice la prețuri sub prețul pieței și că și-a construit o reședință cu donații destinate unor scopuri caritabile. Ea a primit pedepse de câte trei ani pentru fiecare dintre cele patru capete de acuzare, dar sentințele pentru trei dintre ele vor fi executate concomitent, ceea ce rezultă un total de încă șase ani de închisoare.

Ea a negat toate acuzațiile, iar avocații ei sunt așteptați să facă apel. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat luni această sentință și a cerut eliberarea ei.

„Condamn sentința nedreaptă a lui Aung San Suu Kyi la încă șase ani de detenție”, a scris Borrell pe Twitter, făcând apel la regimul din Myanmar să o „elibereze imediat și necondiționat”.

De asemenea, el a îndemnat junta militară a națiunii să elibereze „toți prizonierii politici și să respecte voința poporului”.

Ce spun analiștii despre acuzațiile la adresa ei și aliaților săi

Aung San Suu Kyi primise deja o condamnare la 11 ani de închisoare pentru instigare, corupție și alte acuzații în cadrul unor procese anterioare, după ce armata a înlăturat guvernul ales și a reținut-o în februarie 2021.

Analiștii spun că numeroasele acuzații împotriva ei și a aliaților săi sunt o încercare de a legitima preluarea puterii de către armată, eliminând-o în același timp din politică înainte ca armata să organizeze alegerile pe care le-a promis pentru anul viitor.

Aung San Suu Kyi și restul de inculpați din dosar au negat toate acuzațiile, iar avocații lor urmează să depună recursuri în zilele următoare, potrivit oficialului juridic, care a cerut să nu fie numit deoarece nu este autorizat să publice informații și se teme de pedepse din partea autorităților.

Alți membri de frunte ai partidului Liga Națională pentru Democrație a lui Aung San Suu Kyi și ai guvernului acesteia au fost, de asemenea, arestați și încarcerați, iar autoritățile au sugerat că ar putea dizolva partidul înainte de următoarele alegeri.