Proiectul declaraţiei finale a Summitului UE nu va menţiona în mod special numele noului lider de la Casa Albă, dar mesajul transmis va fi în contradicţie evidentă cu cel al preşedintelui american, care a retras SUA din acordul comercial transpacific şi a promis să facă acelaşi lucru în cazul Acordului de comerţ liber nord-american (NAFTA, semnat de SUA, Canada şi Mexic).

''Acesta este un semnal clar într-un moment în care tendinţele protecţioniste reapar'', se menţionează în proiectul declaraţiei finale a summitului UE.

Liderii ţărilor UE îi vor solicita Comisiei Europene, care negociază în numele celor 28 de state membre, să avanseze 'hotărât' negocierile în desfăşurare în vederea încheierii unor noi acorduri de comerţ liber.

Negocierile cu Japonia par a fi cel mai uşor de încheiat. De asemenea, executivul comunitar a accelerat discuţiile pentru modernizarea acordului comercial existent cu Mexicul şi a anunţat că o altă prioritate este semnarea unui acord cu patru ţări din blocul comercial sud-american (Mercosur).

Liderii statelor membre ale UE vor saluta aprobarea de către Parlamentul European a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA), care va intra în vigoare provizoriu la data de 1 aprilie 2017.

La jumătatea lunii februarie, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, s-a pronunţat în favoarea CETA, care face obiectul unor puternice contestări. Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma să intre în curând în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naţionale şi regionale din UE, proces care ar dura ani. Tratatul va elimina 99% din taxele vamale.

Însă prevede de asemenea cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate şi de mediu. Canada este al 12-lea cel mai important partener comercial al UE. Uniunea Europeană este al doilea cel mai important partener economic al Canadei. Importurile UE din Canada reprezintă 28,3 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au ridicat la 35,2 miliarde de euro. AGERPRES