Elevii români care participă în acest an la Intel ISEF doresc să impresioneze juriul cu proiecte din domeniul medicinei şi al informaticii. Unul dintre aceştia este Ionuţ Alexandru Budişteanu. Elev la Grupul Şcolar Oltchim Râmnicu Vâlcea, Ionuţ este înscris în categoria “Informatică” cu un dispozitiv pentru nevăzători.
Scopul proiectului este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.
Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.
Aşadar, persoanele nevăzătoare vor reuşi să înţealeagă imagini electrice mult mai detaliate cu ajutorul unei părţi a corpului mai sensibilă decât degetele, anume limba. 
Tot la categoria “Informatică” este înscris proiectul lui Tudor Pătuleanu şi Vlad Daniel Pavel de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava. Proiectul celor doi se numeşte “Pixul digital”, un sistem de digitizare a mişcărilor mâinii în momentul scrierii, care înregistrează automat informaţia pe computer. Scopul platformei celor doi elevi suceveni este de a simplifica sistemul de învăţare, prin a oferi echipament hardware şi software ce digitalizează pe loc scrisului de mână şi îl adaugă într-o bază de date ce poate fi accesată ulterior folosind un portal web. Practic, orice fel de scris este transformat în conţinut digital.
Proiectul constă într-o parte hardware, dar şi una software. Partea hardware este reprezentată de un touchpad, o tablă interactivă şi un pix digital ce foloseşte un concept dezvoltat pentru a recunoaşte mişcările mâinii. După ce software-ul primeşte datele de la senzori, acesta oferă posibilitatea de a vizualiza şi de a face ultimele ajustări, încărcând apoi totul într-o bază de date online.
Al treilea proiect românesc din concurs este cel al lui Dragoş Ştefan Gherghescu şi al Alexandrei Elisabeta Matea-Moldovan de la Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. Proiectul, înscris la categoria “Medicină şi sănătate”, este o cremă din extracte naturale care vindecă scabia. Medicamentul nu are contraindicații și efecte adverse şi poate fi folosit de toate grupele de vârstă, fiind un unguent 100% natural.
Potrivit celor doi elevi, proiectul lor răspunde unor probleme de mare actualitate pe plan mondial, anume: impasul creat de utilizarea pe scară largă a insecticidelor chimice care a dus la apariția rezistenței insectelor față de acestea şi la manifestarea de către oameni a numeroase fenomene alergice, toxice, cancerigene. O altă problema actuală identificată de cei doi este poluarea mediului şi necesitatea stringentă de a se interveni cu mijloace de combatere eficiente și  nepoluante împotriva insectelor generatoare de boli.
Premiile au o valoare de 4 milioane de dolari
Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) este cea mai mare competiţie din lume dedicată liceenilor, care adună anual peste 1.500 de tineri din 65 de ţări. România participă la ediţia din acest an, pentru a patra oară consecutiv.
Concursul uneşte în fiecare an elevi care au proiecte inovatoare și scoate în evidență talentul lor în cadrul unei competiţii internaţionale la care sunt puse la bătaie premii şi burse în valoare de 4 milioane de dolari. Finaliştii competiţiei Intel International Science and Engineering Fair sunt selectaţi anual din sute de concursuri internaţionale de ştiinţă şi inginerie afiliate. Proiectele lor sunt evaluate apoi de ingineri cu specializări ce acoperă aproape întregul spectru de ştiinţă, toţi având titlul de Doctor sau o echivalenţă profesională de 6 ani într-o disciplină ştiinţifică.
Cunoscuţi ai Intel ISEF
Ionuţ Budişteanu şi Dragoş Gherghescu au participat şi în anii anteriori la Intel ISEF. Ionuţ Budişteanu, un tânăr cunoscut în România pentru inovaţiile sale, se află deja la a treia participare la Intel ISEF. Anul trecut el a câştigat locul patru în cadrul secţiunii “Informatică” cu un proiect bazat pe inteligenţa artificială.
CV-ul lui Ionuţ cuprinde, printre altele, premiul I din partea Association for Computing Machinery, premiul I la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret 2009”, secţiunea IT şi locul I la Concursul Studenţesc de proiecte în domeniul Ştiinţă şi Ingineria calculatoarelor “Hardware & software engineering 2010”. De asemenea, Dragoş Gherghescu a participat la ediţia de anul trecut a Intel ISEF cu un proiect despre controlul biologic al ţânţarilor.