Autorităţile locale şi parlamentarii cer intervenţia statului pentru salvarea combinatului  Liberty Galaţi

Situaţia combinatului siderurgic Liberty Galaţi, aflată în prezent într-un punct critic, a generat o mobilizare fără precedent în rândul autorităţilor locale şi al parlamentarilor gălăţeni.

Pe fondul incertitudinilor majore legate de viitorul combinatului, europarlamentarul Dan Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi Costel Fotea, primarul municipiului Galaţi Ionuţ Pucheanu, alături de parlamentarii Marius Humelnicu, Bogdan Ciucă, Marius Mărgărit şi Viorica Sandu, au transmis premierului Ilie Bolojan o scrisoare deschisă în care solicită „intervenţia urgentă a statului pentru salvarea combinatului siderurgic Liberty Galaţi”.

Semnalele privind un posibil faliment al Liberty Galați sunt alarmante. Efecte catastrofale pentru securitatea industrială

„Angajaţii combinatului nu şi-au primit salariile, perspectivele reluării activităţii sunt tot mai sumbre, iar semnalele privind un posibil faliment sunt alarmante”, avertizează semnatarii documentului adresat Guvernului României.

Conform acestora, lipsa salariilor, datoriile tot mai mari şi riscul real de oprire a activităţii ar putea genera o criză socială majoră în Galaţi şi în întreaga regiune de sud-est a ţării.

În scrisoare se mai subliniază: „O gravitate extremă a crizei ameninţă nu doar economia locală, ci şi stabilitatea industrială a ţării”. Liderii locali cer Guvernului să nu rămână pasiv, întrucât consecinţele pot fi devastatoare pentru comunitate şi pentru întreaga economie naţională.

Efecte catastrofale pentru securitatea industrială a României

Potrivit scrisorii, prăbuşirea combinatului ar declanşa un efect de domino cu repercusiuni imediate asupra pieţei forţei de muncă, a întregului lanţ industrial şi a bugetului de stat.

„Liberty Galaţi reprezintă cel mai mare producător de oţel din România, un contributor major la bugetul de stat şi un pilon de sprijin pentru zeci de mii de locuri de muncă, direct şi indirect”, se arată în document.

Combinatul Liberty Galați, fondat în urmă cu peste şase decenii, susţine direct aproape 7.000 de angajaţi şi indirect alte zeci de mii de familii din judeţ şi din ţară, având o contribuţie vitală la infrastructura economică şi la industria naţională.

Autorităţile locale cer intervenţia imediată a Guvernului României

În faţa acestor riscuri, semnatarii cer „intervenţia imediată a Guvernului României, prin măsuri concrete şi aplicarea planului de reorganizare elaborat al celui mai mare colos siderurgic”. Liderii locali şi reprezentanţii în Parlamentul României reclamă lipsa unui răspuns eficient din partea autorităţilor centrale, pe fondul crizei prelungite care afectează combinatul Liberty Galați de luni de zile.

Printre soluţiile propuse, aceştia solicită nu doar aprobarea planului de reorganizare, ci şi identificarea unor surse de finanţare de urgenţă şi asigurarea sprijinului guvernamental pentru menţinerea activităţii combinatului.

Miza votului ANAF este salvarea chiar salvarea combinatului

Un punct critic menţionat în scrisoare vizează rolul ANAF în procedura de reorganizare. Semnatarii fac un apel explicit către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală „să îşi reconsidere poziţia exprimată în urmă cu trei săptămâni şi să susţină, prin vot, planul de restructurare care urmează să fie omologat de Tribunalul Galaţi pe 7 iulie 2025”.

Ei atrag atenţia că „în acest moment de răscruce, un vot împotrivă poate bloca ireversibil salvarea combinatului”. Potrivit celor implicaţi, „este un moment în care nu putem să permitem ca «Liberty» să ajungă o ruină industrială. Galaţiul are nevoie de sprijin! România are nevoie de un combinat funcţional!”

Liberty Galaţi traversează de mai bine de un an dificultăţi economice grave, pe fondul scăderii comenzilor din industrie, creşterii preţurilor la energie şi a problemelor financiare interne ale grupului-mamă.

În ultima perioadă, angajaţii au protestat în mai multe rânduri, iar sindicatele au avertizat asupra riscului de concedieri colective. În tot acest timp, autorităţile locale au solicitat în repetate rânduri implicarea guvernului, însă fără rezultate concrete.