Ministrul Afacerilor Externe a evidențiat importanța accederii țării noastre în Programul Visa Waiver. Conform celor spuse de Bogdan Aurescu, dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului dintre România și SUA constituie un obiectiv de cel mai înalt grad.

Declarația lui Bogdan Aurescu

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii ocupă un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe și de securitate a țării noastre, iar dezvoltarea și aprofundarea acestuia, în toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai înalt nivel.

Cu prilejul consultărilor pe care le voi avea cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, vom evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, și care, prin efortul nostru comun, angajament solid și voință politică, au fost în bună măsură realizate.

Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu înainte de vizită.

Trebuie menționat că vizita acestuia fusese programată inițial pentru începutul lunii aprilie, dar a fost amânată din cauza evoluției cauzate de pandemia de coronavirus.

Va creşte prezenţa militară americană în România

Șeful diplomaţiei române a anunţat că SUA îşi vor spori numărul de militari prezenţi în ţara noastră.

„România salută planurile SUA de a-și spori prezența militară în România”, a scris ministrul Bogdan Aurescu într-un mesaj pe Twitter.

„Am discutat despre cooperarea în domeniul apărării și eforturile comune pentru a consolida forța de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic, inclusiv la Marea Neagră”, a precizat Aurescu. „România se angajează să continue alocarea de fonduri în apărarea strategică”, a mai subliniat acesta.

Subiectul sporirii prezenţei militare americane în România a fost pentru prima oară vehiculat în această vară, după ce Statele Unite a luat decizia relocării unora dintre militarii americani staţionaţi în Germania. În plus, Pentagonul a decis să facă din zona Mării Negre noua prioritate a strategiei de apărare în Europa.