Lia Olguța Vasilescu transmite că astăzi au început lucrările la „cea mai mare aducțiune de apă finanțată din fonduri europene”. Aceasta a explicat că cele două firme câștigătoare respectă graficul iar Proiectul Tenic a fost finalizat.

„Încep lucrările la cea mai mare aducțiune de apă finanțată din fonduri europene: Firul II Isvarna! Am vizitat șantierul deschis pentru primul dintre tronsoanele care vizează Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova. Cele două firme câștigătoare respectă graficul, au finalizat Proiectul Tehnic, au achiziționat materialele necesare, și aici vorbim de conducte cu un diametru de peste 1 metru, iar pe 2 martie suntem gata să emitem Ordinul de Începere a Lucrărilor”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Lia Olguța Vasilescu face anunțul momentului

„Reabilitarea tronsonului VI din conducta de aducțiune Izvarna – Craiova, Firul II, este un contract care include atât proiectare, cât și execuție și a fost câștigat de Asocierea firmelor ELSACO ELECTRONIC S.R.L. (lider de asociere) și ECOAPA DESIGN S.R.L., pentru o valoare de 54.403.620,10 LEI, fără TVA, aproximativ 11 milioane de euro.

Firmele au avut patru luni la dispoziție pentru întocmirea Proiectului Tehnic (ce conține memorii, desene, calcule, etc), obligație de care s-au achitat. La sfârșitul săptămânii trecute a fost obținută și Autorizația de Construire pentru coridorul din județul Dolj unde se vor executa lucrările. Întrucât vremea a fost favorabilă și antreprenorii au înțeles urgența acestui proiect, s-au făcut o serie de pași în avans. Reabilitarea conductei existente presupune, practic, introducerea unor conducte noi, care să reziste la presiuni de 10, respectiv 12 bari.

Pentru ca toată această operațiune să fie posibilă, conducta a fost golită și predată constructorului, care a curățat-o și a verificat-o pe interior cu camere video. Până în acest moment s-au făcut 36 gropi de inspecție și s-au filmat CCTV peste 6000 metri de conductă. O parte din materialele necesare, respectiv 3.012 metri de conductă nouă, a fost deja achiziționată și se află în cele două depozite unde societățile au organizarea de șantier, mai exact la Ișalnița și pe Centura de Nord a Craiovei. Conform prevederilor contractuale, s-a făcut și prima plată către constructor, în valoare de 5% din suma totală a lucrărilor”, a explicat aceasta în postarea respectivă.

O valoare totală de peste 117 milioane de euro

„Lucrările de reabilitare a conductei de aducțiune, pe acest tronson, vor începe în partea sudică a comunei Ișalnița, apoi vor străbate Craiova, Șimnicu de Sus și din nou Craiova, către Gospodăria de Apă.

Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova, cu o valoare totală de peste 117 milioane de euro, o investiție strategică nu numai pentru Craiova, ci pentru întreg județul Dolj, dar și pentru Gorj, este varianta prin care, la finalul lucrărilor, vom asigura apă potabilă de munte, de cea mai bună calitate, pentru Craiova și alte 6 localități din Dolj, respectiv Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Filiași, precum și pentru Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni, din județul Gorj.

Investiția presupune reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri și a fost împărțită în 6 contracte de lucrări, aflate în diferite stadii ale licitațiilor, acesta fiind primul adjudecat. “Coridorul” pe unde va trece Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova înseamnă o suprafață totală de peste 215 hectare, suprafață care a fost trecută în proprietatea publică a Județului Dolj.

Este un proiect pe care l-am demarat in anul 2014, dar a cărui finanțare a fost aprobată abia anul trecut, dată fiind valoarea mare, de peste 450 milioane euro, a întregului contract care presupune, pe lângă construirea Firului II Isvarna si a rețelelor de canalizare pentru toată Craiova și mai multe localități doljene”, a conchis primarul Craiovei.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin