Construit de un boier armean foarte bogat (Manuc Mârzaian) pe la începutul secolului al 19lea, a căpătat repede o faimă deosebită în regiune datorită influenței politice a proprietarului său, prieten la cataramă, se pare, cu marele vizir otoman de la acea vreme. Aici s-a semnat la 1812 “pacea de la București” care a pus capăt războiului ruso-turc. Și tot pe-aici s-au perindat vreme de decenii toți marii diplomați și dregători europeni aflați în trecere prin capitala noastră, pe atunci o biată mahala.
Levantin este unul dintre restaurantele care fac parte din complexul Hanul lui Manuc. Un local care a fost deschis acum mai bine de un an și care a devenit repede popular mai ales datorită locației sale excelente. În ambianța lui veți găsi prea puține aluzii la specificul libanez al restaurantului. Dacă mâine l-ar face restaurant românesc sau trattorie, nici măcar nu ar trebui să-l redecoreze.
Designul de la Levantin (un nume foarte frumos și sugestiv pentru contextul în care se află) are mai degrabă legătură cu povestea întregului complex și cu arhitectura hanului. Ceea ce nu-i rău deloc.  Însă locului cred eu că îi mai trebuie un dram de “personalitate”. Levantin are “ieșire” la terasa superbă din curtea hanului, un loc care sunt sigur că va fi extrem de popular în lunile călduroase care urmează. Este recent renovată și are farmecul acela al unui București atemporal pe care îl mai regăsești și în alte câteva locuri din Centrul Vechi. Doar umbrelele mari cu marci de bere presărate prin curte fac nota discordantă. Mâncarea făcuta de cheful egiptean este foarte bună, bine alcătuită și în cantități suficiente. Prețurile sunt rezonabile, comparabile cu cele pe care el găsești și în alte restaurante cu același specific din București.
Ceea ce lasă un pic de dorit este serviciul. În vizitele mele acolo nu am putut să nu remarc lucrul acesta. Ultima oară, într-o seară de vineri, ne-au servit două ospătărițe care erau și slab pregătite și fără prea mult chef de muncă.  Una dintre ele ne-a adus vinul alb cald și când i-am cerut o frapieră ca să-l răcim atât cât să putem să-l bem s-a uitat la noi preț de secunde de parcă abia o trezisem din somn. Apoi ne-a întrebat dacă vrem apă peste vin, deși singura sticlă de apă pe care o comandasem era plată, deci întrebarea chiar nu-și avea rostul. Una peste alta, însă, important este că mâncarea a venit relativ repede și gustul ei excelent ne-a făcut să uităm acest episod.
Cu locația de care beneficiază și bucătăria sa de calitate, Levantin va fi cu siguranță un restaurant de succes. Vă recomand să-l vizitați și să cereți o masă pe terasa din curtea interioară. Însă nu uitați să faceți rezervare, mai ales dacă doriți să mergeți acolo seara.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv vă recomand să comandați câteva meze precum humus, simplu (11 lei) sau cu carne (14 lei), salată tabule (13 lei), labneh (11 lei), fatouche (13 lei), sărmăluțe în foi de viță (13 lei) și baba kanoj (13 de lei). La felul doi am mâncat piept de pui cu semințe de pin, coriandru și sos de iaurt cu mentă (17 lei) și un mixt de carne de vită cu carne de berbecuț cu cous-cous, semințe de pin și sos de iaurt cu condimente, amândouă foarte gustoase.

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Levantin
Str. Franceza nr. 62-64
021 313 14 11 ; 0769 075 844
www.hanulluimanuc.ro