Paritatea euro/dolar a avut in prima jumatate a acestei luni o evolutie in „dinti de ferastrau”, ceea ce a facilitat realizarea de speculatii in piata la termen de la Sibiu. Stabilitatea pietei valutare autohtone a redus insa interesul pentru derivatul leu/dolar, volumul de tranzactionare scazand simtitor.
In data de 15 octombrie au fost tranzactionate primele contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta decembrie, la un pret de 34.100. Dupa doar doua zile au debutat tranzactiile cu scadenta noiembrie. In acest caz, pretul futures al dolarului a fost stabilit la 33.750 lei.
Alin Aleman, broker la bursa sibiana, facand o scurta analiza a pretului futures de 34.100 lei pentru decembrie, observa ca „desi bancile coteaza contractele forward la 34.500 lei pentru sfarsitul anului, pretul futures a fost mai scazut, vanzatorul din tranzactia futures incercand sa obtina profit”. La randul sau, Marius Olteanu, de la Hobbit Futures, crede ca acest curs nu va fi atins in decembrie. „Dolarul ar putea atinge un maxim de 34.000 lei la sfarsitul anului, ceea ce va permite Bancii Nationale sa realizeze o minima apreciere real pozitiva a monedei nationale”, a spus Olteanu.
Directorul Casei Romane de Compensatie, Toma Dosteteanu, considera ca „pana la sfarsitul anului cotatiile futures leu/dolar vor fi influentate foarte mult de cotatia euro in raport cu dolarul american pe pietele financiare internationale. O apreciere a euro peste nivelul de 1:1 ar putea sa mentina actuala cotatie leu/dolar chiar si pana in decembrie. Pe de alta parte, o depreciere a euro in raport cu dolarul ar putea avea ca rezultat o crestere importanta a cursului de schimb leu/dolar”.
In ceea ce priveste pretul futures pentru scadenta lunara, in perioada 10 – 17 octombrie, s-a observat o stabilizare a cotatiilor in jurul pragului de 33.350 lei. Tranzactiile au fost realizate la 33.340 lei la inceputul intervalului, la jumatatea acestuia dolarul coborand la 33.325 lei. La sfarsitul perioadei analizate tranzactiile au fost realizate la 33.349 lei, ceea ce ar insemna o depreciere lunara de circa 0,9%.

Wall Street a impins euro in jos

In perioada analizata moneda unica a avut un parcurs care a dat emotii operatorilor de la Sibiu. Cine a reusit sa vanda la inceputul lunii a obtinut un profit bun la jumatatea ei. Pe pietele financiare internationale euro a atins, la inceputul perioadei 10 – 17 octombrie, un maxim de 99,25 centi, ceea ce dadea sperante intr-o revenire a monedei unice. A fost doar un foc de paie, revenirea in forta a pietelor bursiere americane impingand euro, in doar cateva zile, pana la 96,98 centi.
Cu toate acestea, Aleman considera ca, „moneda europeana se afla in echilibru pentru a treia luna consecutiv. Personal, ma astept la o intarire a monedei unice europene in cursul acestei luni, care va fi, fara indoiala, un moment prielnic vanzarii”.
La Sibiu, tranzactiile au fost realizate, la inceputul intervalului, la 98,40 – 98,95 centi, sub preturile din pietele spot internationale, in data de 17 octombrie euro scazand la 97,68 – 98,05 centi.
Vanzatorii de optiuni CALL isi frecau mainile de multumire joia trecuta (17 octombrie), in momentul in care euro se instalase sub pragul de 98 de centi. Chiar daca primele obtinute de la cumparatori nu au fost mari, numarul ridicat de optiuni a permis realizarea de profit. Astfel, optiunile s-au tranzactionat la preturi de exercitare de 99,50 centi, cu prime de 15.000 – 20.000 lei, de 99 de centi cu prime de 8.000 – 28.000 lei si de 98,50 centi cu prime de 18.000 – 25.000 lei. Optiunile PUT au fost realizate la preturi de exercitare de 97,50 centi cu prime de 30.000 – 38.000 lei.