UPDATE 15.00: RETAILERII: În România, politicul va decide ce alimente se cumpără și de unde. Consumatorul va trebui doar să plătească

În opinia retailerilor noua formă a Legii 321 este în primul rând o lovitură dată consumatorului – care nu va mai putea decide ce cumpără pentru că totul va fi hotărât politic – dar și fermierilor locali competitivi, care de asemenea riscă să fie excluși, tot pe criterii politice, din comerțul modern.

"Este evident că astăzi în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept și nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile  care ne-au arătat că în România poți ocoli concurența printr-o combinație politico-legislativă. Considerăm că toată această campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrată exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale românilor, patriotismul.

Sperăm totuși că în România vor continua să existe decidenți responsabili, deși, din păcate, unii dintre ei au preferat astăzi să rămână tăcuți, lăsându-i pe ceilalți să trâmbițeze cu seninătate triumful populismul rudimentar.

Rămânem încrezători că acești factori de decizie vor analiza situația și se vor implica pentru a împiedica efectele dezastruoase pe care această lege le va induce cu siguranță în economia românească cum ar fi, printre altele: creșterea prețurilor și nașterea unei spirale inflaționiste greu controlabile, reapariția practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de muncă  și chiar o sub-aprovizionare comercială, toate decontate în final de consumatorul obișnuit", se arată într-un comunicat transmis de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

“Legea a fost adoptată astăzi. Reprezentanții PSD, dar și UDMR au susținut această lege. Va merge la promulgare”, ne-au declarat surse din industrie. Legea a trecut cu 293 de voturi pentru, niciun vot impotrivă și nicio abținere.

Citiți mai multe despre inițiativele deputaților legate de modificările comerțului cu produse alimentare aici

Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. În același timp, modificările legifereaza termenele de plata 7 zile pentru produsele fresh și 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc prețul produsului și interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toți comercianții să trăiască din adaos comercial.

Legat de modificările în ceea ce privește Lege nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare au mai fost propuse și alte proiecte de lege prin care se cerea închiderea hipermarketurilor în weekend sau mutarea acestor unități în afara orașului.