Dintr-un condei, Executivul a scos din calcul pedeapsa penala pentru angajatorii care nu-si achita cele doua treimi din contributia de asigurari sociale, promitand in acelasi timp asiguratilor ca nu vor fi afectati, la calculul punctelor de pensionare, de datoriile patronilor. Daca rata colectarilor la bugetul asigurarilor sociale ar fi ridicata, masura anularii sanctiunilor ar avea logica ei. Cum insa deficitul cumulat al acestuia pe primele patru luni ale anului a fost de 4.000 de miliarde de lei, in ciuda cresterii cu 2% a gradului de colectare, anularea sanctiunilor e greu de inteles. Pe de alta parte, faptul ca asiguratii vor fi afectati de neplata contributiei de catre patroni este recunoscut partial de semnatarii protocolului (guvern, patronat, sindicate) intr-un alt paragraf al acestuia. „Asiguratul, se spune, nu va putea beneficia de pensia anticipata sau de pensia anticipata partiala, daca angajatorul nu isi achita contributia pe o perioada mai mare de sase luni”. Ce penalitati se aplica angajatorului in cazul in care are fondurile necesare, dar nu vrea sa plateasca? Nici una. Ce poate face angajatul pentru a putea beneficia de drepturile sale? Nimic.
O alta modificare a Legii pensiilor, stabilita prin protocolul recent incheiat, vizeaza nivelul coeficientului anual de calcul al punctului de pensie. Daca in lege acest nivel este de 45% din salariul brut pe economie, conform noilor reglementari va fi cuprins intre o limita minima de 30% si una maxima de 50%. „Desi la un calcul amanuntit, noul mod de punctare arata ca pensiile vor fi mai mici decat sunt in prezent, ministrul municii si solidaritatii sociale se declara satisfacut. „Personal sunt multumit de ce am realizat, declara acesta. Modificarile aduse prin acest protocol sunt benefice pentru intreaga societate”.
Varsta de penisonare va creste pentru cei care au lucrat in grupa I de munca. Conform Protocolului, de la 1 aprilie 2001, pensionarea se va face la 50 de ani pentru o vechime in munca in grupa I de 20 de ani, urmand ca aceasta sa creasca treptat, odata cu marirea varstelor standard de pensionare.