In general, politica oricarei tari din Europa fata de dezvoltarea tehnologica este foarte flexibila. Iar cand vine vorba de computere sau de tehnica de calcul, se poate spune ca aceasta politica este de-a dreptul ingaduitoare. Pe langa scutirea de la plata taxelor vamale pentru importul de tehnica de calcul, in majoritatea tarilor europene exista o sumedenie de modalitati de finantare pentru achizitia computerelor. Dintre acestea leasingul se numara printre cele mai importante.
Autoritatile de la Bucuresti par sa fi inteles toate aceste probleme si ca atare, incepand de anul acesta, a scutit de taxe vamale importul de tehnica de calcul. Insa, ceea ce au dat cu o mana au luat cu cealalta.
Prin Legea nr. 99/1999 se stabileste ca bunurile ce constituie obiectul unui contract de leasing nu pot avea o valoare reziduala mai mica de 20% din valoarea initiala. Conform legii, termenul de amortizare in cazul echipamentelor de calcul este de maxim trei ani. Daca un cumparator opteaza pentru un astfel de contract pe o perioada de trei ani, la sfarsitul perioadei de leasing, utilizatorul poate opta pentru cumpararea marfii. Prin Legea nr. 99, daca doreste acest lucru, va trebui sa achite minimum 20% din valoarea initiala a bunului (plus TVA aferenta).
Pentru strunguri, o astfel de prevedere este buna. Problema este ca nu poti compara computerele cu strungurile. „Computerele se devalorizeaza foarte repede din punct de vedere moral. In sase luni, ele isi pierd 50% din valoare.” Practic, in doi ani, acestea sunt depasite, valoarea lor tinzand catre zero”, ne spune Virgil Rotaru, director la SC Bridgeman SRL din Timisoara, una dintre firmele distribuitoare de computere. La 20% valoare reziduala, nici un client nu va dori sa achizitioneze bunul pentru care a facut leasing.
„In acest fel, statul impune preturi intr-o tranzactie intre parti. Este aberant ca pentru un bun uzat moral cumparatorul sa fie obligat ca, in cazul in care vrea sa-l achizitioneze, sa plateasca 20% din valoarea sa initiala”, ne-a declarat Radu Enache, directorul reprezentantei Hewlett Packard din Romania.
Vama stabileste ca legea se aplica retroactiv
Si pentru ca aberatia sa mearga mai departe, Directia Generala a Vamilor (DGV) emite doua adrese (nr. 21064/21.07/1999 si 26814/ 12.08.1999) catre sucursalele din teritoriu prin care se admite exceptarea de la prevederile Legii nr. 99 a contractelor initiate anterior datei intrarii in vigoare a acesteia, insa stipuleaza obligativitatea pastrarii nivelului de 20% pentru valoarea reziduala, chiar si pentru aceste contracte. Cu alte cuvinte, legea se aplica retroactiv, cu toate ca acest lucru este neconstitutional. Aceasta prevedere a creat confuzie.
De exemplu, firma SC Prompt SA din Timisoara, prin intermediul firmei Bridgeman, a initiat un contract de leasing extern inainte de aparitia acestei legi. In acesta este prevazut ca daca beneficiarul contractului optea-za pentru pastrarea bunurilor la fi-nele contractului va trebui sa plateasca o valoare reziduala de 12%. Insa pana la intrarea computerelor in vama au aparut si aceasta lege si cele doua adrese ale DGV.
Desi contractul fusese semnat anterior aparitiei acestora, acum Directia Regionala a Vamilor din Timisoara spune ca valoarea reziduala a marfii trebuie sa fie de minimum 20%. Si, ca atare, nu da drumul marfii. „Se sustine necesitatea schimbarii contractului incheiat anterior publicarii legii in Monitorul Oficial, ceea ce produce pagube ambelor parti”, sustine Virgil Rotaru.
Ca o consecinta, specialistii pietei IT din Romania prevad ca in viitor numarul contractelor de leasing pentru achizitia de tehnica de calcul va scadea. Firmele de leasing vor trebui sa mareasca dobanzile, si asta pentru ca la finele contractelor nimeni nu va mai dori sa pastreze computerele. Companiile care comercializeaza brand-name-uri sunt si cele care au initiat pana acum cele mai mari contracte de leasing. Deci, acestea vor fi si cele mai afectate.
In conditiile lipsei finantarii pentru investitii in informatizare, actuala valoarea reziduala va virusa activitatea marilor firme, acestea fiind, de regula, dependente de contractele de leasing.

Stefan Onica