Legea falimentului personal mai are un pas până la adoptare, urmând să treacă şi de Camera Deputaţilor, după ce ieri a fost acceptată de Senat.

Dacă aceasta va fi acceptată ea va aduce mai multe avantaje clienţilor băncilor din România. Astfel, cei care nu reuşesc să îşi mai achite ratele la bănci nu vor mai fi în situaţia să îşi piardă casele din vina unor restanţe acumulate în timp. De asemenea, băncile nu vor mai putea bloca conturile datornicilor şi vor fi obligate să îi lase acestuia o sumă lunară care să îi asigure o viaţă decentă.

Pentru a intra în faliment personal, datornicii trebuie să treacă mai întâi pe la un judecător căruia îi vor prezenta un plan de redresare şi de achitare a restanţelor la bănci. Mai mult chiar, ei trebuie să expună şi motivele pentru care nu îşi mai pot permite plata datoriilor. Printre cele mai potrivite motive sunt intrarea în şomaj sau în şomaj tehnic. Planul de redresare trebuie, înainte de a ajunge la judecător, să fie aprobat şi de către creditori. O dată ce magistratul va da un aviz pozitiv pentru intrarea în faliment personal a datornicului, banca nu îl va mai putea executa silit şi nici nu îi va mai adăuga penalizări la datoria deja existentă.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, avocatul care a conceput legea, datornicul nu va fi scutit astfel de la plata datoriilor, însă îşi reaşează obligaţiile în funcţie de posibilităţi.

Cu toate că legea falimentului personal ar putea fi adoptată foarte curând, băncile se opun vehement. Potrivit oficialilor din instituţiile bancare din România, o astfel de lege este potrivită pentru statele dezvoltate, ca Marea Britanie, SUA sau Germania. Pentru România, falimentul personal ar putea însemna destabilizarea sistemului bancar, şi aşa destul de fragil, conform declaraţiilor unor surse din piaţă.