Comercianții riscă amenzi record. Conform legislației actuale, adoptate în 2023, consumatorii au dreptul la înlocuirea bunurilor neconforme în maximum 30 de zile de la livrare. Totuși, această reglementare nu include în prezent sancțiuni pentru cazurile în care termenul nu este respectat.
Guvernul anunță noi amenzi pentru nerespectarea drepturilor clienților
Proiectul legislativ, deja adoptat de Senat și în așteptarea votului din Camera Deputaților, vine să completeze această lipsă și să impună măsuri clare împotriva comercianților care nu se conformează.
Inițiatorii proiectului consideră că lipsa sancțiunilor actuale a dus la numeroase refuzuri nejustificate din partea comercianților, chiar și atunci când consumatorii au respectat termenul legal pentru solicitarea înlocuirii produselor. În acest context, guvernul susține introducerea noilor prevederi, considerând că absența sancțiunilor reduce eficiența legii și favorizează ignorarea sau aplicarea inegală a dreptului la înlocuire într-un termen scurt.
„Absența sancțiunii determină în practică multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților, chiar dacă, în termenul de 30 de zile, consumatorul solicită înlocuirea bunurilor neconforme”, argumentează inițiatorii proiectului de lege.

Executivul argumentează că este necesară includerea acestei obligații în lista contravențiilor pentru a asigura aplicarea uniformă a legislației
Executivul argumentează că este necesară includerea clară a acestei obligații în lista contravențiilor pentru a asigura aplicarea uniformă a legislației, pentru creșterea conformării voluntare din partea comercianților și pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor abuzive sau întârzierilor în rezolvarea cazurilor de neconformitate.
În plus, guvernul recomandă stabilirea unui termen clar de intrare în vigoare a noilor reguli, astfel încât operatorii economici să aibă timp să își adapteze procedurile interne.
„În consecință, este necesară includerea expresă a acestui alineat între prevederile a căror nerespectare constituie contravenție, pentru asigurarea aplicării unitare a legii de către profesioniști, creșterea gradului de conformare voluntară la cerințele legale, protejarea efectivă a consumatorilor împotriva practicilor abuzive sau a întârzierilor nejustificate în soluționarea cazurilor de neconformitate”, mai spun inițiatorii proiectului de lege.
Această modificare legislativă ar putea aduce beneficii importante pentru consumatori, oferind o protecție sporită și soluționând mai rapid problemele generate de produsele defecte. Pentru comercianți, însă, noile reguli ar putea însemna revizuirea politicilor de returnare și înlocuire, precum și implementarea unor măsuri pentru respectarea termenului de 30 de zile, evitând astfel amenzi care pot ajunge până la 25.000 de lei.