Țările UE solicită modificări ale directivei privind defrișările. Mai multe state din UE susțin că nu se poate aștepta până când unii dintre producători vor respecta termenii stabiliți și se confruntă cu un dezavantaj competitiv, arată o scrisoare ajunsă în posesia agenției Reuters.
Scrisoarea a fost semnată de Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.
Țările UE solicită modificări ale directivei privind defrișările. Începând cu luna decembrie, legea privind defrișările va impune, pentru prima dată, operatorilor care introduc pe piața UE bunuri precum soia, carne de vită și ulei de palmier să furnizeze dovezi că produsele lor nu au cauzat defrișări.
Noua lege vizează să protejeze pădurile la nivel global şi să reducă defrişările pădurilor tropicale, mai ales în regiunea amazoniană din America de Sud.
Țările UE solicită modificări ale directivei privind defrișările
Defrișarea pădurilor care stochează CO2 este o cauză majoră a schimbărilor climatice. În ciuda înrăutățirii fenomenelor meteorologice extreme, voința politică de a impune reguli stricte de reducere a emisiilor a scăzut, deoarece guvernele se tem de costurile financiare.
Bruxelles-ul a amânat deja lansarea cu un an și a redus regulile de raportare în urma criticilor venite din partea partenerilor comerciali, inclusiv a Statelor Unite, precum și a țărilor UE.
Scrisoare adresată CE de miniștrii Agriculturii din 18 state
Dintre cele 27 de țări membre UE, miniștrii Agriculturii din 18 au scris Comisiei, cerând ca directivele UE să nu fie aplicate țărilor considerate a avea un risc scăzut de defrișări. În schimb, acestea ar trebui să se limiteze la măsurile naționale, consideră aceștia.
„Cerințele excesive și redundante ar trebui eliminate în țările în care expansiunea agricolă nu reduce semnificativ suprafața forestieră”, se arată în scrisoare.
Scrisoarea a fost semnată de Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.
Directiva privind defrișările se aplică și exporturilor UE
Legea privind defrișările se aplică și exporturilor UE, determinând cele 18 țări să își exprime îngrijorarea că producătorii europeni se vor reloca în străinătate pentru a evita costurile suplimentare ale respectării regulilor.
„Trasabilitatea completă pe piața UE, impusă de regulament pentru toate mărfurile, va fi extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, pentru unele dintre ele”, se adaugă în scrisoare.
După implementarea noii legi, produse precum cafeaua, lemnul, soia, cacao şi uleiul de palmier pot fi vândute în Uniunea Europeană numai dacă nu au fost efectuate despăduriri pentru producerea lor după anul 2020.
Companiile vor trebui să dea declaraţii conform cărora nicio pădure nu a fost defrişată sau afectată pentru producţia lor.