Fiecare centru de putere a justificat cu argumente solide necesitatea înrobirii populațiilor vecine și a exploatării sistematice și științifice a resurselor solului și subsolului. Germania nazistă a fost acuzată că a avut astfel de practici totalitare, dar nici Uniunea Sovietică n-a făcut excepție de la regulă. Mai mult. Kremlinul roșu a lansat teza cuceririi întregii planete pentru atingerea idealurilor utopice. 

Rusia de după căderea comunismului în anul 1991 a moștenit vocația imperială în combinație cu rămășițele ideologiei străine de neamul rus. Trebuie să fie atinse cel puțin niște granițe istorice, indiferent de costuri, și argumente au fost găsite repede. Cecenia a suportat două războaie devastatoare pentru că are o poziție zisă strategică și ceva petrol în adâncuri.

A venit rândul Ucrainei, aici bogățiile fiind greu și de enumerat (cărbune, minereu de fier, energie electrică, grâu, porumb, cartofi, sfeclă de zahăr, floarea soarelui etc). A fost absolut necesar un conflict pentru capturarea resurselor pe calea armelor. Ideal ar fi fost să fie instalat rapid un guvern marionetă, dar locuitorii statului mai mic n-au mai vrut să fie sclavii celor ce aveau tot timpul fantezii și necesități.

Oare de ce Rusia nu are suficiente bogății în ciuda existenței unui teritoriu imens? Explicația este una foarte simplă: locuitorii nu sunt repartizați în mod corect în spațiu. Urbanizarea excesivă din perioada comunistă a dus la apariția unor giganți precum Moscova și Sankt Petersburg, adevărate găuri negre din punct de vedere alimentar și nu numai. Satele s-au golit de forța de muncă și câmpurile roditoare nu mai sunt cultivate.

Ucraina și Europa

Ucraina era un grânar deosebit al întregii Europe și chiar al planetei. Nu poate să fie lăsat să se dezvolte și să devină cumva un centru de putere. Nivelul de trai din imperiul rus se menține scăzut pentru că sunt multe orașe construite absolut ideologic și nu au rost să existe din punct de vedere economic.

Vladivostok, Arseniev, Irkuțk, Magnitogorsk sau Severodvinsk sunt doar câteva exemple despre ceea ce poate să facă ideologia politică de tip totalitar. Nici produsele acestora nu sunt vandabile pe piața internă sau cea externă și doar armata este interesată de ceea ce produc imensele capacități industriale. Arseniev asamblează elicoptere de luptă, Irkuțk are fabrică de avioane și Severodvinsk este ridicat în jurul submarinelor nucleare.

Aici intră cele mai scumpe și mai bune materiale livrate de industria metalurgică. Nivelul de trai scade dramatic atunci când sunt fabricate arme sofisticate. Un impact demografic foarte ineresant a fost provocat de aceste dezvoltări ale complexului militaro – industrial: locuitorii de etnie rusă au fost risipiți pe aproape întreaga suprafață a gigantului sovietic. S-a produs un amestec rasial care n-a fost benefic pentru toate popoarele.

Se poate spune că aceste cheltuieli sunt necesare pentru apărarea vastului imperiu moștenit de la țari și de la comunism. Nimic mai fals! Armele sunt concepute să dezvolte forțe capabile de ofensive pe scară largă și așa se explică formarea și păstrarea armatelor de tancuri. Acestea au în mod obligatoriu acoperire aeriană și trebuie sprijinite de focul tunurilor pentru nimicirea centrelor de rezistență.

Rachetele au devenit și mai interesante decât proiectilele pentru că au o rază mare de acțiune și precizia a ajuns una deosebită. Forțele de parașutiști sunt concepute să realizeze o învăluire rapidă pe verticală și la mare distanță de propriile baze. Flota de război depășește cu mult necesitățile unui imperiu continental.

 Armata rusă trebuie să fie una cu planuri continentale și mondiale. Ocuparea de teritorii este principala menire a uriașului organism militar, indiferent dacă luptă sub steag totalitar sau sub unul zis democratic și pentru scopuri nobile.