Laura Kovesi critică noua lege referitoare la evaziune

Laura Kovesi, procuror-șef european, a subliniat în seara zilei de miercuri, 20 decembrie, că modul în care s-a adoptat legea propusă de PSD-PNL va fi supus analizei la nivelul Parchetului European.

Amintim că noua lege exonerează de pedeapsă evaziunea fiscală sub un milion de euro, în cazul în care evazionistul achită integral suma datorată, plus o penalitate de 15%,

„De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”, a declarat Kovesi.

Laura Kovesi, procuror-șef european, a subliniat că rapiditatea adoptării acestei legi poate genera complicații semnificative pentru Parchetul European. Mai ales în ceea ce privește investigațiile sale la nivel transfrontalier.

În plus, procedura ridică semne serioase de întrebare cu privire la coerența sistemului juridic. Kovesi a menționat că are în plan să evalueze în detaliu impactul modificărilor aduse legii evaziunii fiscale.

„Va trebui să discutăm cu autoritățile naționale responsabile ce va însemna această lege pentru detectarea și raportarea fraudei cu TVA către EPPO. Nu numai pe hârtie, ci și în practică”, a mai spus ea.

Laura Codruța Kovesi
Sursa: Parchetul European

Legea a fost adoptată de Parlament marți, 19 decembrie

Parlamentul a adoptat marți, 19 decembrie, un proiect de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal. Acest lucru este valabil dacă este achitată suma, plus un procent de 15%.

Pe 12 decembrie, premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, și Nicolae Ciucă, lider al PNL, au depus acest proiect de lege, care a fost ulterior aprobat.

Într-un răspuns la acest demers, parlamentarii USR și Forța Dreptei au anunțat în ziua de miercuri, 20 decembrie, că intenționează să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la legea adoptată de PSD și PNL.

Parchetul European este o instituție autonomă, cu sediul în Luxemburg. Această instituție independentă, are sarcina de a desfășura investigații. În plus, poate iniția urmărirea penală și poate aduce în fața justiției orice infracțiuni comise împotriva bugetului Uniunii Europene. Aria de acoperire a Parchetului European include corupția. Totodată, și frauda transfrontalieră asociată taxei pe valoarea adăugată (TVA).

„În România,  din păcate, nivelul de detectare al fraudei cu TVA este foarte scăzut, iar lupta cu acest fenomen nu pare o prioritate. Dacă ne uitam în ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului este în România – 32% – aproape dublu față de celelalte state membre”, a mai precizat procurorul european, potrivit G4Media.