Dezvoltat ca un substitut al computerelor clasice, laptopul este acum o unealta de nelipsit din servieta omului de afaceri mereu aflat intre doua intalniri sau doua calatorii. Ultimele inovatii in materie de componente, notebook il fac mult mai performant, acum rivalizand cot la cot cu PC-ul clasic.



24 de ore din 24 nu mai sunt de mult de ajuns pentru omul de afaceri modern. Afluxul incredibil de informatie si dorinta omului de afaceri modern de a-l controla a creat nevoia de noi tehnologii care sa gestioneze cat mai eficient aceste date si sa permita, oricand si in orice colt al lumii, accesul la informatie.
Aceasta necesitate se vede clar si in evolutia incredibila din ultimii ani a laptopului. “Biroul la purtator” al omului modern cantareste acum doar un kilogram, are memorie de 4 GB, ecran de 17 inci, posibilitatea de conectare la internet, dar si design deosebit.

Astfel, daca ne gandim la primul notebook comercializat in 1981, creat de Adam Osborne si numit Osborne 1, care folosea un sistem de operare primitiv si avea dimensiunile unei masini de cusut, sau la un alt model, aparut in 1982, care avea o memorie RAM de doar 16 KB, noile modele de laptopuri par desprinse dintr-o alta realitate, si aceasta comparand doar capacitatatile de memorie. Portabilul actual a inceput sa isi modifice radical performantele pornind de la diversele componente de baza, precum procesorul, memoria sau HDD-ul, pana la a ingloba noi caracteristici pliate pe nevoile specifice ale fiecarui tip de utilizator.




“Conexiunea wireless a devenit o componenta integrata la orice notebook care se respecta. De asemenea, au devenit importante caracteristici precum securitatea si managementul datelor, protectia hardware si software atat a datelor rezidente pe hard-disk, cat si impotriva accidentelor”, spune Razvan Mosoiu, director Departament Calculatoare Personale Hewlett-Packard Romania.
Performantele pe care le ofera acum noile linii de laptopuri fac din acestea rivali reali ai PC-urilor clasice, principalele atuuri fiind asigurarea mobilitatii si a conectarii wireless. “Cumparatorii de notebook-uri sunt persoane pentru care mobilitatea este un factor important, persoane care calatoresc mult si sunt nevoiti sa isi desfatoare activitatea in conditii de mobilitate, avand nevoie constant de tehnologiile wireless de conectare”, spune Dragos Mateescu, country manager Dell Distribution pentru Bulgaria, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru .








Asistam la o modificare de substanta a preferintelor utilizatorilor. Daca inainte interesau caracteristicile pur tehnice, acum se cere capacitate de protectie a datelor sau modalitati de interconectare – wireless LAN si bluetooth.

Razvan Mosoiu






Pe de alta parte, tocmai aceste avantaje il pun in dezavantaj fata de PC, deoarece specialistii trebuie sa gaseasca noi inovatii, cel putin in ceea ce priveste viata redusa a bateriilor. “Multe dintre aceste limitari dispar insa incetul cu incetul. De exemplu, unele dintre noile baterii utilizate in notebook-urile Dell asigura un timp de functionare de cinci ore, existand posibilitatea extinderii pana la 9 ore, cu o baterie suplimentara”, a adaugat Dragos Mateescu. Potrivit specialistilor, in viitor, vom asista la imbunatatiri ale nivelului tehnicilor de power saving si al aplicatiilor multimedia.
“Cutia” cu date de acasa


Noile caracteristici ale notebook-urilor au creat si un nou segment de utilizatori. “Notebook-urile se adreseaza in primul rand partii de business, celor care au nevoie de mobilitate, dar in ultimii ani s-a adaugat acestora un segment foarte important, al celor care doresc sa foloseasca notebook-ul pe post de home entertainment”, explica Dragos Salamac, director de marketing la ProCA Romania. Era de asteptat acest lucru atata timp cat noile generatii de portabile sunt dotate cu ecrane TFT wide de 15,4”, cu unghi de vizibilitate mare, cu DVD-RW si sistem de sunet performant.
Un mare pas inainte a fost introducerea in fabricatie a ecranelor LCD, care au dus la scaderea greutatii si consumului calculatoarelor portabile. In ultimii ani a existat o concurenta acerba intre principalii producatori de calculatoare portabile.


Fiecare dintre ei a gandit nenumarate invovatii pentru cresterea autonomiei de functionare pe baterii, miniaturizarea componentelor, cresterea rezistentei ansamblului prin introducerea carcasei de magneziu si titan, cresterea rezolutiilor si performantelor ecranului LCD si, nu in ultimul rand, designul, care este un factor esential in alegerea unui portabil”, a adaugat acesta.
Ca inovatia a ajuns pe culmi inalte in ceea ce priveste laptopurile observam si daca ne gandim ca primele calculatoare portabile aveau pana la 20 de kilograme, o putere de calcul destul de scazuta, iar bateriile nu ofereau o autonomie mai mare de o ora.


Specialistii in domeniu spun ca evolutia “biroului la purtator” nu se va opri aici. Designul notebook-urilor va continua sa se modifice, datorita miniaturizarii componentelor. De asemenea, autonomia bateriei va creste, iar caracteristicile legate de conectivitatea wireless vor fi deosebit de importante pentru utilizatori, pe masura ce numarul persoanelor conectate la internet va creste.
“In curand, notebook-urile vor putea concura usor cu desktopurile din punctul de vedere al performantelor video si audio. Asistam deja la aparitia unor sisteme mobile ale caror capacitati si functii concureaza serios modele de calculatoare desktop din sectorul mediu si chiar superior”, este de parere Diana Munteanu, director Lenovo Romania.


Potrivit acesteia, pe pietele mature se observa o tendinta accentuata pentru folosirea sistemelor mobile, in principal datorata libertatii de miscare si accesului mobil la internet oferit de aceste modele. Aceasta tendinta este vizibila si in Romania, unde vanzarile de notebook-uri au cunoscut o crestere accentuata, in special in ultimul an. O arata si cifrele de vanzari. In ultimii cinci ani, trendul vanzarilor de notebook-uri a fost permanent crescator, dar in ultimii doi ani, panta a fost mai accentuata.


Conform IDC, in primul trimestru al acestui an, cresterea vanzarilor de notebook-uri fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de 110% cantitativ si 94% valoric. De altfel, din numarul total de calculatoare vandute in Romania, ponderea notebook-urilor a fost de 22%, iar pana la sfarsitul acestui an se asteapta ca acest procentaj sa se mentina sau chiar sa creasca. Cu siguranta ca si nanotehnologia va avea un cuvant de spus in ceea ce priveste evolutia notebook-urilor.








Fjitsu

Fujitsu Siemens Computers a conceput fiecare notebook pentru a se plia pe nevoile specifice ale fiecarui utilizator. Astfel, daca oamenii de afaceri au la dispozitie, pentru mai multa flexibilitate in miscare, seriile de portabile Pro si Lifebook, care exceleaza prin mobilitate, siguranta si design deosebit, pentru segmentul “consumer”, cei de la Fujitsu au gandit linia de laptopuri Amilo.







IBM

IBM Z61 este alegerea ideala pentru utilizatorii care au nevoie de functii performante multimedia si de conectivitate wireless.
Z61T prezinta o multitudine de optiuni grafice integrate, precum si pana la 4 GB de memorie DDR-SDRAM, pentru vizionarea materialelor multimedia.
Seria Z61T are camera si microfon stereo integrat, pentru videoconferinte.







NEC

NEC M4610 a fost special conceput pentru festivalul de la Cannes. Pe langa faptul ca este gandit din punct de vedere tehnic pentru vizionarea filmelor: ecran TFT wide de 15,4” (1.280×800), procesor Intel Centrino performant, placa video ATI 9600, boxe si subwoofer JBL, modelul vine insotit si de o geanta aniversara “Cannes festival” pentru notebook, inca o geanta pentru DVD-uri si o pereche de casti.







DELL

Dell Inspiron 1300 se “lauda” cu procesorul sau Mobile Intel Celeron si are trei kilograme.
Ecranul de 15 inci ofera o rezolutie optima de 1.280×800.
Capacitatea de memorie video este de 128 MB, iar sistemul de operare este FreeDos.
Notebook-ul Dell poate fi utilizat atat in aplicatii 3D, precum si in cele contabile cu accelasi randament.







LENOVO

Lenovo ThinkPad R60 vine in intampinarea nevoilor oamenilor de afaceri sau a celor din domeniul educatiei care isi doresc sa obtina performanta de la un notebook cu caracteristici mai putin sofisticate.
Astfel, noile portabile Lenovo ofera o durata de viata
mai indelungata a bateriei, mai multe optiuni de conectivitate si o noua optiune grafica – 14” SXGA+.







HP

HP Compaq nw9440 Notebook PC aduna laolalta tot ce e mai bun in materie de hardware pentru performante de exceptie.
Echipat cu procesor Intel Core Duo, in configuratia maximala, laptopul poate primi si pana la 4 GB de memorie RAM DDR2. Modelul mai poate fi dotat cu discuri de 100 GB SATA, iar ecranul are dimensinea de 17 inci si rezolutie de 1.920×1.200 pixeli.