Magnatul indian al oţelului, stabilit la Londra, Lakshmi Mittal conduce din nou în topul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, cu o avere personală estimată la 22,45 miliarde de lire sterline, conform publicaţiei anuale Sunday Times Rich List.

Averea colectivă a celor mai bogaţi 1.000 de oameni din Marea Britanie a crescut cu 30%, datorită ameliorării condiţiilor economice din ultimele 12 luni, precizează autorii topului.

Anul trecut, cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie şi-au văzut averile grav afectate de criză, pierzând în total 155 de miliarde de lire sterline (240 miliarde de dolari), în timp ce numărul miliardarilor a scăzut de la 75 la 43.

Anul acesta numărul miliardarilor a crescut la 53, valoarea cumulată a averilor fiind de 333,5 miliarde de lire sterline, cu 77 miliarde mai mult decât anul trecut şi cea mai ridicată din istoria de 22 de ani a topului.

Mittal şi-a dublat averea

Magnatul oţelului Lakshmi Mittal, preşedintele companiei Arcelor Mittal, a rămas pe primul loc în topul celor mai bogaţi britanici, cu o avere mai mult decât dublă faţă de anul trecut, de 22,45 miliarde de lire sterline, faţă de 10,8 miliarde anul trecut.

Rusul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a rămas al doilea în top, cu o avere de 7,4 miliarde de lire sterline.

Cel mai bogat miliardar născut în Marea Britanie, Ducele de Westminster, şi-a păstrat şi el a treia poziţie în top, averea sa crescând cu 4%, până la 6,75 miliarde de lire sterline.

Indianul Anil Agarwal, preşedintele grupului minier Vedanta Resources Plc, este cea mai spectaculoasă urcare din top, de pe locul 60 pe 10, averea sa crescând de aproape şase ori, la 4,1 miliarde de lire sterline.

Topul anul al Sunday Times este bazat pe evaluarea bunurilor identificabile, precum proprietăţi imobiliare, obiecte de artă, cote sociale în companii listate public, dar nu ia în calcul conturile bancare.

SURSA: Agerpres