"Există opiacee pe cale injectabilă, care sunt în stocul Ministerului Sănătății și care sunt pe piață. Niciun bolnav nu trebuia să sufere din cauza scoaterii acestui medicament de pe piață. Practicienii știu acest lucru și nu știu de ce nu au fost informați mai corect bolnavii" a declarat ministrul sănătății.
Totuşi, ministrul a recunoscut că există trei categorii de medicamente, care ar putea declanşa o criză similară pe piaţă: cele din clasa oncologică, cele cu producător unic şi cele care sunt ieftine.
În ceea ce priveste nemulţumirile producătorilor legate de taxa clawback, ministrul Sănătăţii spune că aceasta a fost modificată în funcţie de recomandarile FMI si în urma discuţiilor cu producătorii.
Bolnavii de cancer au fost în pericol de a rămâne fără citostatice și medicamente împotriva durerilor, după ce principalul importator de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră.
Mundipharma avea o acoperire de 60% din cererea de opioide oncologice, iar acum portofoliul său va fi reprezentat de un producător local. Compania părăsește România în mod special din cauza taxei clawback și a prelungirii termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile.