Dacă te-ai săturat să stai pe la cozi interminabile pentru a-ţi plăti facturile la utilităţi sau furnizorii de servicii, poate că ar fi cazul să faci un drum la bancă. Nu ca să le achiţi de acolo, ci ca să îţi deschizi un cont de internet Banking.

Aşezat în faţa computerului, poţi să plăteşti facturile, să transferi bani în contul altei persoane sau să faci toate operaţiunile bancare de acasă. Oare chiar aşa o fi?, ne-am întrebat… Toate băncile din România oferă acum un astfel de serviciu, însă nu toate serviciile oferă facilităţi similare.
Prin urmare, am supus serviciile de internet banking ale câtorva bănci (BRD, ING, Raiffeisen, Unicredit şi Volksbank) la un scurt test de compatibilitate cu nevoile cetăţeanului modern, care are un PC conectat la Internet. Oferta este mult mai largă, însă noi am trecut în revistă doar instituţiile bancare de la care am obţinut în timp util răspunsuri în ceea ce priveşte acest tip de serviciu. Totuşi, prima vizită am făcut-o pe site-urile băncilor. Am presupus că, dacă ne interesează un serviciu de internet, probabil că tot pe internet se găsesc aproape toate informaţiile necesare. Presupunere greşită! Raiffeisen este singura bancă pe site-ul căreia găseşti informaţii detaliate plus o simulare a serviciului, ca să te lămureşti cum funcţionează. La BRD ai o mulţime de informaţii dar linkul de test nu funcţionează (încă). Volksbank şi Unicredit au toate informaţiile de bază pe site, dar nu şi o simulare a serviciului. Pe site-ul ING Bank, aparent nu există nicio informaţie despre serviciul său de internet banking, chiar dacă în practică acesta e unul dintre cele mai moderne. Dacă ştii însă că acesta se numeşte Home Bank, ai şanse să nu ratezi un banner mic, în subsolul paginii de deschidere, deşi instinctul te îndeamnă să dai click imediat pe „produse şi servicii“. În fine, „câte bordeie, atâtea obiceie“…

Bineînţeles că pentru a folosi oricare dintre serviciile de internet banking trebuie să fii clientul băncii respective. În toate cazurile, comisioanele practicate la transferul prin astfel de servicii sunt mai mici decât în cazul celor efectuate de la ghişeu, iar reducerile pot să meargă până la 50% în cazul Raiffeisen (1 leu pentru transfer intrabancar şi 3,1 lei interbancar, indiferent de sumă) sau Volksbank (se pot stabili în funcţie de suma transferului). Unicredit are un discount de 10% pentru comisioane la operaţiunile prin internet banking, la fel şi BRD.
Şi costul serviciilor diferă. În toate cazurile, e vorba despre un abonament. Pentru persoanele fizice, la ING se percep 3 lei pe lună, la Raiffeisen şi BRD un euro pe lună, la UniCredit 2 euro, în timp ce Volksbank oferă serviciul gratuit persoanelor fizice.
Toate băncile folosesc conexiuni securizate de tip SSL, la ultimele standarde de criptare. Protecţia informaţiilor la utilizatorul final se face fie prin furnizarea unui dispozitiv care generează coduri aleator, fie prin generarea unor astfel de coduri de către server (de exemplu, introducerea unor cifre alese întâmplător din codul tipărit pe card).

În cazul activării serviciului, formalităţile au durat extrem de puţin la ING (explicaţiile privind folosirea dispozitivului electronic durează mai mult decât activarea), şi cu ceva mai mult la Raiffeisen (circa 15 minute în total), în cel de-al doilea caz clientul trebuind să introducă singur numele de utilizator şi parola, pe care le va avea de schimbat ulterior. În toate cazurile, un transfer interbancar nu durează mai mult de o oră. Ca să îşi diferenţieze serviciile de cele ale concurenţei, fiecare bancă vine cu câte o facilitate peste cele de bază. Raiffeisen îţi permite să faci plăţi din contul tău şi în numele altor persoane, UniCredit, negociere interactivă pentru curs de schimb şi pentru rate de dobandă la depozite, ING, posibilitatea efectuării mai multor transferuri simultan în aceeaşi tranzacţie, iar BRD se laudă cu cea mai simplă interfaţă. În concluzie, oricare ar fi, un serviciu de internet banking te scuteşte de stat la cozi şi e mai ieftin chiar decât banca în sine. 

Funcţiile oferite de serviciile de internet banking
Banca
Transfer intrabancar
Transfer interbancar
Operatiuni predefinite
Setarea de plăţi directe din cont
Istoric tranzacţii
BRD-NET
V
V
V
V
V
ING HomeBank
V
V
V
V
RaiffeisenOnline
V
V
V
V
V
UniCredit
V
V
V
V
V
Volksbank
V
V
V
V