Inofensivul dispozitiv periferic al Microsoft, conceput cu ajutorul unei tehnologii dezvoltate de compania israeliană PrimeSense, a fost preluat şi modificat de un programator avizat pentru întărirea securităţii zonei demilitarizate (DMZ) dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord.

Această fâşie de 248 de km desparte în două Peninsula Coreeană de la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953), aminteşte agenţia franceză de presă.

Materializată printr-o zonă-tampon de 4 km lăţime între cele două ţări, care nu au semnat încă un tratat de pace, ultima frontieră a Războiului Rece este, în pofida numelui său, una din cele mai militarizate zone din lume.

Presărată cu mine, aceasta a permis, totuşi, proliferarea faunei şi florei, iar între zidurile groase cu sârmă ghimpată, de netrecut, trăiesc specii endemice rare.

Dispozitivul dezvoltat de Ko Jae-Kwan, patronul companiei Saewan Co., a fost cumpărat de armată tocmai pentru că poate face diferenţa între mişcările oamenilor şi cele ale animalelor.

"Senzorii care erau în funcţiune la frontieră erau foarte eficienţi, însă nu permiteau distingerea între om şi animal", a explicat Ko pentru AFP, adăugând că noii senzori au fost amplasaţi pe unele porţiuni ale DMZ în august 2013.

Un responsabil al Ministerului sud-coreean al Apărării a confirmat existenţa dispozitivelor, însă a refuzat să dea detalii "din motive de securitate".AGERPRES

Te-ar putea interesa și: