La nivel național, capacitatea de testare COVID-19 este de 12.000 de teste pe zi, a declarat, luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a făcut un nou apel la responsabilitate din partea populației în perspectiva relaxării restricțiilor la sfârșitul acestei săptămânii.

„În condițiile în care încă avem patologie, încă avem un număr nou de la o zi la alta, chiar dacă suntem de vreo două săptămâni pe un platou, ține doar de noi dacă partea descendentă a acestei curbe se face în perioada imediat următoare sau va fi prelungit platoul, poate cu o exacerbare, în condițiile în care după 15, odată cu relaxările, nu respectăm și acele recomandări.

Rămân recomandările care vor fi publicate și zilele următoare, care mențin distanțarea socială, care mențin precauțiile de igienă și care, în același timp, trebuie să mențină și precauțiile în unitățile spitalicești sau în căminele de bătrâni sau de asistați neuropsihic.

Pe parcursul acestei veri vom efectua un studiu național de prevalență în care să vedem imunizarea populației României atât pe regiuni, pe localități, pe focare, pentru a putea vedea ce s-a imunizat și a previziona ce se poate întâmpla în lunile imediat următoare”, a declarat Nelu Tătaru pentru Radio România Actualităţi.

Ministrul Sănătății mai susține că, în prezent, situația s-a normalizat în privința organizării instituțiilor și a stocurilor de materiale necesare, după ce debutul crizei a scos la iveală numeroase nereguli, atât în managementul spitalelor și al DSP-urilor, cât și în aprovizionarea unităților medicale, potrivit Rador.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea