Incepand cu 24 mai, la Bankcoop, platile si incasarile se fac sub supravegherea BNR. Cauzele sunt cunoscute. Una dintre ele – criza de lichiditati – a survenit ca urmare a creditelor nerambursate, ceea ce a facut ca banca sa nu mai poata onora la un moment dat cererile de retragere ale deponentilor. Intrarea bancii in regim special de decontare nu inseamna insa incetarea platilor.
Teoretic, deponentii pot sa-si ridice banii in ordinea cererilor si in limite prestabilite de Bankcoop, pe masura ce banca recupereaza la randul ei banii de la creditori. Practic insa, lucrurile sunt mult mai complicate. La agentia Bankcoop din Barlad, de exemplu, coada se formeaza la primele ore ale diminetii. Agentia are 7.000 de deponenti de la care s-au atras surse ce insumeaza 35 miliarde lei. „Zilnic se incaseaza, in medie, aproximativ un milion de lei, suma care nu ajunge nici pentru primul client aflat la rand”, spune un functionar al bancii. Din acest motiv, listele cu ordinea solicitarilor de restituire au devenit inutile, renuntandu-se de altfel la ele, la cererea deponentilor.
Paradoxal, in timp ce conducerea bancii se dovedeste incapabila de a-si recupera rapid banii de la datornici, cei care reusesc cu mai mult succes acest lucru sunt tocmai depunatorii. La agentia din Barlad, ca in alte multe locuri din tara, cheia succesului in recuperarea banilor o reprezinta intelegerea directa dintre debitor si creditor, solutie agreata oficial si de catre conducerea bancii.
Etapele sunt urmatoarele: se cauta o persoana care datoreaza bani catre Bankcoop. La mica intelegere, se ajunge la un acord prin care datornicul accepta ca banii datorati bancii sa aiba ca beneficiar direct debitorul in cauza, evident in limita contului acestuia la Bankcoop.
Urmatorul pas consta in initierea de catre debitor a unui ordin de plata si virarea sumei respective in contul deponentului. Daca datornicul bancii nu poate vira intreaga suma, exista o solutie si pentru aceasta situatie. O intelegere notariala de plata in rate. Ioan Gata, directorul agentiei Bankcoop din Barlad, nu pare sa-si faca prea multe probleme: „Acest sistem este perfect legal si are acceptul centralei de la Bucuresti, spune acesta. Mai mult decat atat, dintre toate filialele din tara ale bancii, ocupam locul doi in ceea ce priveste recuperarea datoriilor”, adauga directorul barladean.
Daca conducerea bancii e multumita, nu acelasi lucru se poate spune despre deponenti. Transformati de nevoie in detectivi, ei sunt obligati sa faca o adevarata munca de investigatie pentru a gasi debitori dispusi sa le vireze banii. In acest fel, datornicii Bankcoop au devenit peste noapte unii dintre cei mai importanti oameni ai orasului. De cele mai multe ori, ei accepta cedarea sumelor datorate bancii catre deponenti in schimbul renuntarii acestora din urma la o parte din bani sau in schimbul platii unor comisioane. Reclamarea la Politie este inutila si nu face altceva decat sa indeparteze si mai mult depunatorii de posibilitatea recuperarii banilor. Pe de alta parte, cautarea datornicilor presupune cheltuieli suplimentare din partea deponentilor. Unul dintre acestia, M.T., declara: „Un functionar al bancii mi-a oferit adresa unui creditor care locuia intr-un sat izolat, la zeci de kilometri de Barlad. Acolo am gasit o casa darapanata si o familie ascunsa in dosul perdelelor. M-am intors asa cum am venit.”    
incepe numaratoarea inversa
„Bankcoop are probleme cu solvabilitatea. Le-am dat un termen ca sa-si rezolve problemele, termen care expira in luna septembrie”, spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Actionarii Bankcoop au hotarat, in urma cu aproape o luna de zile, o majorare de capital de peste 50 milioane de dolari. Banca de investitii Credit Suisse First Boston a fost desemnata, de actionari, sa conduca aceasta operatiune. Majorarea capitalului este in opinia guvernatorului BNR, singura solutie pentru a scoate banca in afara pericolului ridicarii licentei de functionare si a incepe procedurile de faliment. Isarescu declara transant ca aceasta va fi soarta bancii, daca actionarii nu-si vor respecta obligatia asumata, dar este dispus sa arate clementa, prin acceptarea tacita a prelungirii termenului cu inca o luna. „Aceasta depinde insa de comportamentul depunatorilor”, afirma guvernatorul BNR.