Contractele prin care companiile de asigurare se obliga sa plateasca depozitele clientilor daca bancile intra in incapacitate de plata nu pot fi sustinute decat de asiguratori cu forta financiara. „Rolul meu este sa protejez asiguratii si piata de profil din Romania. Nu vreau ca bancile sa incheie contracte de asigurare pentru cazurile in care clientii nu-si platesc obligatiile si sa lucreze linistite pentru ca altii le-au preluat indatoririle”, spune Nicolae Crisan, director al Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare (OSAAR) din cadrul Ministerului Finantelor. Ca atare, toate asigurarile de credite si garantii si cele de pierderi financiare din riscuri asigurate au fost interzise, cu exceptia cazurilor in care se obtine aviz din partea OSAAR.
Aproape toate societatile de asigurare au prevazut in actele constitutive astfel de produse. Multe le si practica. Toate bancile care acorda credite persoanelor fizice sau juridice impun incheierea unei polite pentru bunurile constituite ca garantie, dar si pentru riscul de neplata a creditului si a dobanzilor. Acest din urma risc intra in categoria „asigurari de credite si garantii”.
Pe de alta parte, o data cu aparitia primelor banci populare a aparut si un nou tip de polita de asigurare, cea pentru depozitele populatiei. Cum respectivele banci nu sunt banci comerciale, nu functioneaza dupa legea bancara si deci nu intra in sistemul bancar de garantarare a depozitelor populatiei, in cazul falimentului, depunatorii pierdeau tot ce aveau. Astfel, s-a nascut ideea ca o societate de asigurare sa joace, pentru aceste banci, rolul fondului de garantare din sistemul bancar, dar fara o limita de suma.
Compania Internationala de Asigurari (CIAsig.) a preluat in asigurare toate depozitele populatiei de la Banca Populara Romana si, ulterior, de la Banca Populara Alba Iulia. Interdictia impusa de OSAAR ar putea afecta in mod serios depunerile populatiei la respectivele cooperative de credit. „Contractul de asigurare pentru depozitele de la Banca Populara Romana se reinnoiesc lunar. Contractul a expirat in ziua de 17 iulie. Am depus la OSAAR intreaga documentatie pentru avizare, astfel incat sa avem continuitate in asigurare”, spune Mihai Garjabu, director la CIAsig. O singura problema umbreste optimismul domnului Garjabu: OSAAR impune, pentru acordarea avizului, existenta unui contract de reasigurare pentru respectivele polite. In esenta, este vorba despre impartirea riscurilor cu un alt partener. „Nici o societate de reasigurare din exterior nu accepta sa preia riscuri financiare din Romania”, continua dl Garjabu.
Lucrurile nu stau insa chiar asa. Asigurari Ion Tiriac (ASIT) a facut un fel de munca de pionierat in domeniul asigurarilor financiare. Au fost printre primii care au preluat riscul de neplata in cazul creditelor bancare. Gabriel Muresan, director general adjunct la ASIT, este de acord cu decizia OSAAR: „Posibilitatea ca riscul sa fie transferat de la sistemul bancar in asigurari este o realitate. Noi am obtinut deja avizul de la OSAAR pentru asigurarile de credite si garantii si pierderi financiare din riscuri asigurate. Contractul de reasigurare este, intr-adevar, o clauza indispensabila. Negocierile noastre cu reasiguratorul extern au durat trei ani, timp in care am reusit sa-i convingem sa preia astfel de riscuri”.
Cele mai multe companii de asigurare nu se afla deloc intr-o situatie atat de buna. Disparitia lor de pe piata acestor asigurari de riscuri financiare ar produce importante distorsiuni in activitatea bancara, incepand de la creditele pentru achizitii in rate sau leasing, pana la creditele pentru afaceri la scara industriala. Pentru societatile de asigurare care s-au nascut in ideea de a aface astfel de afaceri, ar fi, de asemenea, o lovitura. Pentru Compania Internationala de Asigurari, neacordarea dreptului de a vinde polite pentru riscuri financiare ar insemna o pierdere cifrata la 1,2 – 1,5 miliarde lei lunar, adica aproximativ 70% din volumul total de activitate.
Ceea ce nu inseamna ca decizia OSAAR nu este justificata. Multe companii vor pierde dreptul de a emite astfel de polite, dar cele care il vor castiga vor fi in stare sa si plateasca.