Prezent vineri seară la Piteşti, în cadrul unei întâlniri cu membrii organizaţiei PNL Argeş, premierul Ludovic Orban a făcut declarații care nu lasă niciun dubiu asupra a ceea ce se va întâmpla cu economia românească în 2020.

Nivelul deficitului bugetar pe care va trebui să îl finanțeze guvernul în 2029 ”va crea nişte constrângeri extrem de mari” în 2020, a afirmat el.

”Pur şi simplu acest deficit bugetar este creat doar de tipul de politică clientelară pe care ei l-au generat şi de modul de sifonare a banilor publici pe care l-au promovat. Evident că acest deficit bugetar va exista şi ne va crea nişte constrângeri extrem de mari în anul viitor, pentru că e clar că în anul viitor va trebui să strângem cureaua. În anul viitor nu ne putem permite să acceptăm un deficit aşa cum ni l-au lăsat ei, va trebui să reducem deficitul bugetar iar în paralel va trebui să asigurăm şi resurse financiare pentru susţinerea investiţiilor publice, care vor fi prioritare”, a spus Ludovic Orban, care le-a cerut colegilor de partid să le explice cetăţenilor de unde provine acest deficit bugetar.

”Să le transmiteţi oamenilor că deficitul bugetar de anul ăsta este deficitul lor (al PSD – n.r.), că deficitul bugetar de anul ăsta a fost provocat strict prin Legea bugetului de stat, prin Legea bugetului asigurărilor sociale, prin modul în care au executat bugetul, prin tolerarea evaziunii fiscale şi prin provocarea de cheltuieli pentru care nu există resurse financiare reale. De asemenea, este foarte important să transmiteţi un mesaj foarte simplu, nu numai că au provocat deficit, dar au provocat deficit fără să facă nimic pentru oameni, să facă şi ei trei tronsoane de autostradă, un spital regional”, a continuat Premierul.

Iar reducerea deficitului se va putea realiza prin îmbunătăţirea colectării, în urma unei reformări ”profunde” a ANAF, dar şi prin restructurarea cheltuielilor, este opinia lui Ludovic Orban.