Kremlinul a afirmat vineri că Rusia a făcut progrese semnificative către „demilitarizarea” Ucrainei, unul dintre obiectivele declarate de preşedintele Vladimir Putin când şi-a lansat războiul împotriva Kievului acum 10 luni, informează Reuters.

Moscova susține că a fost progrese privind „demilitarizarea” Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a făcut o evaluare a progresului militar al Rusiei când a fost întrebat în timpul unui briefing despre comentariile lui Putin, care a spus joi că potenţialul Ucrainei de apărare este aproape de zero.

„Se poate afirma că există progrese semnificative către demilitarizare”, a răspuns Peskov.

Potenţialul Ucrainei de apărare – complexul ei industrial militar – a fost grav perturbat de loviturile rachetelor ruseşti.

Dar Occidentul a trimis arme în Ucraina în valoare de miliarde de dolari şi preşedintele Statelor Unite Joe Biden a promis în această săptămână un sistem de apărare aeriană american Patriot, precum şi sprijin continuu.

Putin a respins sistemul Patriot ca fiind „destul de vechi” şi a spus că Rusia se va adapta.

După ce a suferit o serie de înfrângeri în ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială”, Rusia caută să obţină o victorie pe câmpul de luptă în estul Ucrainei unde forţele sale au încercat să captureze micul oraş Bahmut de luni de zile, notează sursa citată.

Vladimir Putin vrea să pună capăt războiului

Biden, care a spus că ar fi gata să discute cu Vladimir Putin dacă liderul rus vrea serios să găsească o modalitate de a pune capăt războiului, a vorbit despre dificultatea cu care s-ar putea confrunta Moscova pentru a găsi ceea ce el a descris drept o rampă de ieşire pentru a-şi salva reputaţia şi a pune capăt conflictului.

Putin a declarat joi că vrea să pună capăt războiului cât mai curând posibil şi că acest lucru ar trebui să se întâmple prin mijloace diplomatice. Statele Unite au spus că sunt „semne absolut zero că este dispus să negocieze”.

Peskov a declarat că Rusia nu cunoaşte nimic despre un plan de pace ucrainean pe care, potrivit Wall Street Journal, Kievul se pregăteşte să-l prezinte în februarie.

El a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski până acum a ignorat „realităţile” situaţiei – o referinţă la încorporarea proclamată de către Rusia a patru regiuni ucrainene parţial ocupate, o acţiune respinsă de Kiev şi Occident ca ilegală.