Fostul procuror șef DNA, Laura Codruța Kovesi se află într-o situație grea. Aceasta trebuie să dea raportul în fața comisiei LIBE, din Parlamentul European, despre stadiul înființării noului Parchet European.

Kovesi, chemată la raport

Membrii comisiilor reunite de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) şi de Control Bugetar (CONT) o vor asculta și interoga pe Laura Codruța Kovesi, cu privire la înființarea Parchetului European, care va avea ca principală linie de acțiune, combaterea fraudelor cu fonduri europene.

Parchetul European va avea sediul la Luxemburg și va avea competențe de anchetare pe teritoriul a 20 de state europene, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria. Potrivit documentului semnat în 2017, alte țări membre ale UE se pot alătura oricând cooperării.

Comisia LIBE va analiza și structura noului Parchet European, care va fi compus din două structuri, aceea centrală, condusă de Laura Codruța Kovesi, respectiv una națională, unde va exista un biroul al procurorului european, unde vor funcționa mai mulți procurori, care vor face anchetele propriu zise în cauzele de fraudă. Acești procurori trebuie să respecte legislația națională a statului în care lucrează dar și regulamentul adoptat de Parlamentul Europen, prin care parchetul European a primit anumite atribuții de funcționare. Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF şi a Eurojustului, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.