Klaus Iohannis a participat, marţi, 6 decembrie, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care s-a desfășurat la Tirana, unde a punctat că, deşi România nu se află pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest şi nu este „o sursă relevantă” de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, ţara noastră este pregătită să sprijine combaterea migraţiei ilegale.

Președintele Iohannis a încurajat politica UE în materie de vize

„În sfera migraţiei, preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa identificării, împreună cu statele din regiune, a unor soluţii rapide pentru abordarea responsabilă a acestei provocări comune. Preşedintele României a salutat prezentarea, de către Comisia Europeană, a unui Plan de Acţiune concret pentru a combate migraţia ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, deşi România nu se află pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest şi nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, ţara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens.”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Președintele Iohannis a reiterat necesitatea unor eforturi susţinute ale partenerilor din Balcanii de Vest cu scopul de a înceteni migraţia ilegală şi a încurajat politica UE în materie de vize.

Șeful statului a mai subliniat că agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a destabilizat situația la nivel global, mai ales în domeniul energetic şi economic, având un impact negativ şi asupra Balcanilor de Vest. Astfel, el s-a pronunţat pentru unitatea şi solidaritatea lumii democratice, concentrându-se pe un mesaj de responsabilitate comună în jurul valorilor fundamentale.

Realizarea de reforme substanţiale în domenii fundamentale rămân elemente esenţiale în această direcţie

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României în vederea parcursului european a regiunii Balcanilor de Vest, pentru construirea pe termen lung a spaţiului de securitate, prosperitate şi valori comune. În același timp, șeful statului a subliniat că realizarea de reforme substanţiale în domenii fundamentale, precum şi o aliniere puternică şi durabilă la Politica Externă şi de Securitate Comună a Uniunii Europene rămân elemente esenţiale în această direcţie.

„Preşedintele României a salutat noua dinamică a angajamentului european faţă de Balcanii de Vest, prin organizarea primelor Conferinţe Interguvernamentale cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, precum şi lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu cele două state. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, totodată, acordarea statutului de ţară candidată pentru Bosnia şi Herţegovina.”, a arătat sursa citată.

Liderul de la Cotroceni s-a referit şi la deciziile de anul acesta care vizează procesele de aderare cu partenerii estici, prin acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, acest lucru însemnând paşi concreţi pentru extinderea spaţiului european de stabilitate, prosperitate şi valori comune.