România este gata să își consolideze parteneriatul strategic cu Ungaria

România – Ungaria. Președintele României, Klaus Iohannis, a reamintit, miercuri, că vizita sa la Budapesta, Ungaria, este „un semnal important privind dezvoltarea viitoare a relației bilaterale” dintre București și Budapesta. El a evidențiat „disponibilitatea deplină a autorităților române de a acționa pentru consolidarea dialogului și a cooperării bilaterale” dintre România și Ungaria.

„Am continuat astăzi dialogul cu doamna președinte, după vizita sa de la București de anul trecut și după Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) de la București, unde am fost împreună în septembrie.

Am exprimat disponibilitatea deplină a autorităților române de a acționa pentru consolidarea dialogului și a cooperării bilaterale și de a oferi și mai multă substanță parteneriatului strategic dintre țările noastre.

România urmărește ca acest dialog să aibă o dinamică pozitivă de dezvoltare și aprofundare în interesul tuturor cetățenilor noștri, indiferent de originea lor etnică. România promovează o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă.

Cred cu tărie că este absolut necesar evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Ungariei, Katalin Novák, publicată pe pagina oficială de Facebook a Administrației Prezidențiale a României.

Ungaria vrea să reducă tensiunile dintre maghiari și români

La rândul său, președintele Ungariei, Katalin Novák, a zis că ea și președintele României își doresc să reducă tensiunile dintre maghiari și români.

Cei doi vor să ajute atât minoritatea română din Ungaria, cât și minoritatea maghiară din România.

„Am vorbit despre situația minorităților – despre minoritatea română din Ungaria și minoritatea maghiară din România.

Amândoi suntem convinși de faptul că este de interes comun și reducerea tensiunilor este, de asemenea, în interesul comun și amândoi suntem hotărâți să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor și să contribuim la întărirea maghiarimii și să garantăm toate drepturile maghiarimii pentru ca ei să poată rămâne și să se poată dezvolta pe teritoriul României”, a zis ea.

Scopul întâlnirii celor doi este de a discuta despre stadiul Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria și despre perspectivele de dezvoltare, în special în lumina evenimentelor regionale și globale actuale.

Parteneriatul Strategic dintre România și Ungaria va fi pus în centrul discuțiilor, reprezentând un instrument fundamental pentru structurarea cooperării bilaterale într-un mod modern și pragmat. Această colaborare a condus la rezultate semnificative în plan economic, contribuind la creșterea și diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări.

Discuțiile lor s-au concentrat și asupra situației actuale la nivel regional și global, cu accent pe implicatiile războiului din Ucraina. Vor fi abordate subiecte importante precum: securitatea, energia, aprovizionarea alimentară și lanțurile de distribuție. Se vor lua în considerare măsurile de sprijin pentru partenerii din regiune, în special Republica Moldova.

În ceea ce privește agenda europeană, cei doi președinți au discutat prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024.

Această întâlnire oficială marchează un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Ungaria. Ea subliniază angajamentul celor două țări pentru un dialog constructiv și cooperare în vederea abordării problemelor regionale și globale într-un mod eficient și pragmatic.