În cadrul conferinţei de presă susţinute marţi la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre situaţia românilor care pleacă la muncă în această perioadă în ţări precum Germania sau Austria, inclusiv din anumite zone care sunt carantinate, cum este Suceava.

Preşedintele a recunoscut că au existat probleme de organizare şi spune că cei vinovaţi vor trebui să fie traşi la răspundere. În plus, Iohannis atrage atenţia că statul va trebui să le ofere românilor soluţii pentru un viitor în România, pentru a nu mai fi obligaţi să plece la muncă în afară, fie sezonier, fie definitiv.

Au plecat peste 4 milioane de români din ţară după Revoluţie. Este o mare pierdere

“În fiecare an, din păcate, mulţi români au plecat la muncă în străinătate. De după Revoluţie şi până astăzi, au plecat, se pare, peste 4 milioane de români din ţară. Este o pierdere mare pentru noi. Dar sunt şi mulţi care pleacă sezonier şi se întorc, iar cu banii pe care-i câştigă îşi duc traiul în Romania şi îşi finanţează familiile.

Oamenii care pleacă sezonier, majoritatea pleacă fiind sub contract din partea unor agenţi economici, nu sunt organizaţi de stat. Este alegerea lor şi probabil va trebui să ne gândim bine cum putem să le oferim un viitor în România, ca să nu mai fie obligaţi să plece la munci agricole în alte ţări.

Se pare că la început au existat probleme organizatorice. Pe parcurs, ele au fost remediate, dar este clar că la început au fost greşeli şi cei care au greşit vor trebui să plătească. Au fost greşeli de organizare”, a declarat şeful statului.