Președintele Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială de trei zile în Republica Coreea, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, a anunțat Administrația Prezidențială.

„Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani”, precizează aceeaşi sursă.

În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani. Vizita în Coreea de Sud va debuta luni, cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seoul și un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată.

Marți, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi șefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos, Adriana Neagoe

Din delegația oficială mai fac parte 3 miniștri

Va fi evidențiată și legătura specială pe care schimburile interumane și culturale, care s-au bucurat de o creștere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state. În prezența președintelui României și a președintelui Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, colaborarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului.

Din delegația oficială care îl însoțește pe președintele României la Seoul fac parte și membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, președintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a sublinia principalele obiective ale relației economice bilaterale și pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).

Miercuri, președintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility din Changwon (Busan), unde va avea o serie de discuții cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări și oportunități în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR). Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, președintele României va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”. Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.