„Este un eveniment care oferă recunoaşterea binemeritată a întreprinzătorilor cu performanțe deosebite. Epidemia de COVID-19 reprezintă o provocare pentru întreprinzători, autorități și pentru societate în general.

Este de datoria noastră a tuturor să depunem eforturi să recuperăm economic şi să trecem într-o nouă etapă de dezvoltare mai puternică și mai sustenabilă, axată pe investiții, digitalizare, inovare, dar și protecția mediului”, a declarat Klaus Iohannis în deschiderea mesajului său.

Scăderea economică accentuată a fost stopată

De asemenea, președintele a subliniat importanța faptului că sectorul industrial și comerțul au intrat într-o etapă de redresare.

„Este îmbucurător faptul că scăderea economică accentuată din trimestrul doi al acestui an a fost stopată, sectorul industrial și comerțul intrând într-o etapă de redresare. De la începutul acestei crize guvernul a găsit soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum măsura șomajului technic, amânarea plății unor credite și obligații fiscale, precum și garantarea unor împrumuturi pentru investiții și capital de lucru, în principal pentru sectorul IMM-urilor.

Însă, criza nu a trecut și situația actuală cere și mai multă atenție și mai multă prudență. Protejarea resursei umane este vitală. Știu că ați depus eforturi consistente pentru a vă menține angajații sănătoși și afacerile funcționale, punând pe primul loc securitatea și sănătatea oamenilor.

Doamnelor și domnilor, economia își revine treptat și avem perspectiva unei creșteri consolidate în anii următori. Performanțele mediului de afaceri sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră economică. Avem nevoie de companii puternice în România, care să susțină investiții inteligente și să creeze locuri de muncă bine plătite. Datele ne arată o creștere consistentă a capitalului privat românesc, precum și a numărului de companii cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro anual.

În acest sens, pentru succesul revenirii economice vocea oamenilor de afaceri este deosebit de importantă. Elaborarea politicilor economice trebuie să se bazeze pe consultarea tuturor părţilor implicate şi să ofere încredere prin măsuri cât mai bine fundamentate, transparente şi predictibile. România nu îşi poate permite paşi greşiţi în cursa relansării şi competitivităţii economice”, a adăugat președintele.

Exemple de urmat în ceea ce priveşte performanţa

Conform președintelui, companiile premiate în cadrul acestui eveniment reprezintă exemple de urmat în ceea ce priveşte performanţa.

„Doamnelor şi domnilor, companiile premiate în această seară reprezintă exemple de urmat în ceea ce priveşte performanţa. Este important să facem toate eforturile pentru realizarea de noi investiţii în economia noastră, atât româneşti, cât şi străine, în special în sectoarele în care dispunem de avantaje competitive remarcabile.

Totodată, este esenţială o strategie de promovare a exporturilor, adaptată contextului şi axată pe exporturile cu valoare adăugată ridicată. Alături de eforturile sectorului privat apreciez în mod deosebit preocuparea pentru investiţii din partea guvernului liberal. Avem nevoie, ca ţară, să fructificăm toate oportunităţile oferite de fondurile europene. În această perioadă am lucrat împreună cu guvernul pentru a avea un plan de redresare şi rezilienţă cât mai bine fundamentat prin care să accesăm cei 30,4 miliarde de euro obţinuţi de România prin această facilitate.

În acest context, doresc să vă încurajez şi pe dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri să priviţi în perspectivă şi să încercaţi să vă ghidaţi afacerile şi în funcţie de oportunităţile create de accesarea fondurilor europene. Stimaţi invitaţi, vom reuşi să trecem cu bine prin această perioadă doar printro mobilizare exemplară a tuturor, autorităţi publice centrate şi locale, mediu de afaceri, cetăţeni. Cu toţii trebuie să fim conştienţi de responsabilităţile pe care le avem şi să respectăm normele de protecţie sanitară pentru sănătatea noastră şi a celor din jur. Vă mulţumesc şi vă doresc multă sănătate!”, a conchis președintele.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin