Este informaţia momentului despre preşedintele Klaus Iohannis! Cum ar putea rămâne şeful statului în funcţie chiar şi după alegerile prezidenţiale din 2024?

Revizuirea Constituţiei, un demers necesar. Există însă şi pericole

Constituţia României trebuie revizuită, însă problema este că actuala Constituţie are mari şanse să fie mai bună decât rezultatul final al demersului de revizuire al actualei coaliţii de guvernare.

Actuala majoritate pare să fi căzut de acord privind trecerea la o republică parlamentară în România, iar PSD şi UDMR susţin deschis această variantă. În acest caz, preşedintele ţării este ales de Parlament, nu de popor, se arată într-un editorial publicat de spotmedia.ro.

Deocamdată, liberalii evită subiectul, însă preşedintele Klaus Iohannis nu exclude această variantă, cerând o clarificare.

„Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra pentru ambele”, spunea recent Iohannis.

Evident, revizuirea Constituţiei trebuie votată până la urmă de popor, prin referendum, însă oamenii nu vor vota articol cu articol. Proiectul va fi votat bloc, iar pentru a fi siguri de rezultat, pe lângă schimbarea legată de alegerea preşedintelui, politicienii vor introduce „tot felul de bomboane pentru diferite categorii”, se mai arată în materialul citat.

Klaus Iohannis ar putea rămâne preşedinte şi după 2024, dacă România devine republică parlamentară

Tot acest demers privind o republică parlamentară pare să vină pentru că, având în vedere semnele şi informaţiile de pe scena politică, Klaus Iohannis nu ar dori „să plece la pensie” după terminarea celui de-al doilea mandat în fruntea României.

Unele voci au indicat drept posibilităţi postul de prim-ministru sau diverse funcţii externe, însă soluţia cea mai fezabilă pare a fi încă un mandat sau chiar două de preşedinte al României.

„O nouă Constituție, cu modificări de substanță ale funcției, ar însemna, așa cum a fost și cazul lui Ion Iliescu în 1992, reluarea de la zero a numărătorii mandatelor.

Va păstra controlul asupra PNL, incapabil deocamdată oricum să genereze alt lider și prezidențiabil, își va păstra atribuțiile care-i convin, va păstra privilegiile care dau dependență, dar va scăpa de grija de a fi pe placul prostimii care nu va mai conta în alegerea sa.

Și cum dupa 2024 se anunță tot o majoritate PSD-PNL, treaba va fi ușoară. Unul va da premierul, celălalt președintele”, se mai arată în editorialul citat.