„Am avut o întâlnire de lucru cu premierul Orban și ministrul Justiției pentru a discuta pe marginea proiectelor reparatorii menite să corecteze Legile Justiției. Am insistat să se lucreze intens la minister, pentru ca proiectele să fie puse în dezbatere publică cât mai curând. Se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice, atât pentru actul de justiție, cât și pentru sistemul de justiție.

Intervențiile brutale ale PSD asupra Legilor Justiției au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, cu ignorarea partenerilor de dialog, nu au putut elimina influența politică asupra sistemului judiciar. A fost un asalt PSD-ist asupra justiției. Cu toții știm care a fost reacția societății civile, dar și a organismelor europene și internaționale.

Printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului. De la proteste, sesizări făcute la CCR sau la Comisia de la Veneția, până la instanțele care au sesizat curțile europene… toate aceste acțiuni au determinat evitarea acelui pericol.

Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanţe, printre care recomandările MCV, Greco sau ale Comisiei de la Veneția. Acestea trebuie însă votate de un Parlament responsabil.

PSD a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus sau deviat de la cursul său prin proceduri parlamentare. Va fi nevoie de o nouă majoritate care să-și asume și să voteze legi ale justiției coerente.

Această contra-reformă din ultimii ani a afectat principiile de bază: independenţa, profesionalismul sau meritocrația din justiție.

O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații autentice.

Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim. E nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă. Toate aceste deziderate nu pot fi susținute conjunctural, doar de un partid politic sau altul. Trebuie asumate de toți factorii decizionali.

Despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie. Un prim pas a fost făcut. Oamenii au demonstrat că-și doresc administrații locale eficiente. Majoritatea nocivă care a încercat să dinamiteze economia românească poate fi sancționată doar prin vot.

E inadminisibil ca în 2020 să avem discuții aprinse despre fraudarea votului. Minciunea și dezinformarea nu mai sunt tolerate de români. Alegerile parlamentare pot trimite în istorie acest mod de a face politică”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.