Oamenii vor fi obligați să le spună poliţistilor locali cui au dat mașina personală

Apar noi schimbări pentru șoferi! Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 7 decembrie 2022, o nouă lege care prevede că deținătorul mandatului unui vehicul auto este obligat să prezinte poliţistului local, la solicitarea acestuia, datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul personal. În caz contrat, persoana respectivă va fi sancționată cu o amendă.

Decretul semnat, miercuri, vizează promulgarea legii pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile public, care are ca obiect de reglementare stabilirea şi însărcinarea poliţiei locale a atribuţiei de a putea solicita proprietarului unui vehicul auto datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, scrie în legea respectivă.

Legea va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea și parcarea mașinilor

Conform expunerii de motive, aplicarea acestei modificări legislative va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.

„În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se arată în expunerea de motive.

Se va digitaliza procesul de înmatriculare a mașinilor

Aceasta nu este singura schimbare de care au avut parte șoferii din România. Cu puțin timp în urmă, Guvernul de la București a informat că un act normativ aprobat recent prevede identificarea unor soluţii concrete de simplificare a procesului de înmatriculare a vehiculelor prin diminuarea fragmentării acestuia şi a interacţiunii directe între cetăţeni şi principalii actori implicaţi la momentul actual, creşterea nivelului de încredere în autorităţile publice şi realizarea unui serviciu public performant, de calitate.

Acest lucru înseamnă că, până la sfârșitul anului trebuie promovate propuneri de modificare a legislației de nivel primar care să asigure cadrul juridic necesar implementării proiectului de digitalizare a serviciului public privind înmatricularea vehiculelor.

„Următoarea etapă – ianuarie-mai 2023 – va cuprinde modificarea legislaţiei secundare aplicabile instituţiilor competente, în acord cu legislaţia primară, identificarea şi dezvoltarea soluţiilor tehnice care să permită realizarea schimbului de informaţii între instituţiile implicate şi dezvoltarea procedurilor şi instrumentelor instituţionale aplicabile.

Calendarul prevede ca în luna iunie 2023 să demareze cea de-a doua fază a proiectului, care vizează interconectarea sistemelor informatice şi bazelor de date aparţinând unor instituţii terţe, necesare tranziţiei complete spre mediul on-line”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Guvernul de la București.

Aceste acţiuni vor fi puse în practică de un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, compus din specialişti din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.