Ambasadorul SUA, despre candidatura lui Iohannis la NATO: România este un partener cheie

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a subliniat miercuri, la Suceava, importanța parteneriatului dintre cele două țări în cadrul NATO. Ea a evidențiat contribuția semnificativă a României la apărarea sa, cu un procent de 2,5% din PIB.

În contextul anunțului președintelui Klaus Iohannis privind intenția sa de a candida pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, ambasadorul american a declarat că SUA au un respect deosebit pentru liderul român.

„România este un partener cheie pentru SUA în cadrul NATO, contribuie cu un procent de 2,5 din PIB pentru apărarea sa. România este un aliat cheie şi un partener pe parcursul acestui război teribil de la granițe și noi avem cel mai înalt respect pentru președintele Iohannis”, a afirmat Kathleen Kavalec.

Kathleen Kavalec a făcut aceste declarații cu ocazia vernisării expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/ We the People”. Aceasta marchează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

Iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis și-a anunțat marți candidatura

Anunțul lui Klaus Iohannis privind candidatura sa pentru funcția de secretar general al NATO a fost făcut marți, într-o declarație de la Palatul Cotroceni. Președintele a subliniat că își asumă această candidatură în numele României.

Iohannis îl are drept contracandidat pentru șefia NATO pe premierul olandez Mark Rutte. Premierul olandez, care, de asemenea, se retrage din politica națională, este văzut ca favorit.

În vârstă de 57 de ani, Rutte era până acum singurul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg. Acesta conduce Alianța Nord-Atlantică din 2014, dar va demisiona în septembrie. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins își exprimaseră interesul. Se pare însă că au renunțat să mai candideze.

Rutte are sprijinul SUA, Germaniei, Marii Britanii și Franței, printre altele. Ungaria a declarat însă că se va opune prin veto candidatului olandez din cauza criticilor sale din trecut la adresa guvernului ultranaționalist de la Budapesta. Și alte țări, precum Bulgaria, Turcia și chiar România, au respins candidatura lui Rutte.

Procesul de alegere a secretarului general al NATO, post care revine unui european, necesită unanimitate din partea tuturor celor 32 de state membre.