SUA cer aliaților NATO să aloce cel puțin 5% din PIB pentru apărare

Ambasadorul SUA la NATO, Matthew G. Whitaker, a reiterat cerințele Washingtonului ca statele aliate să majoreze bugetul pentru apărare la cel puțin 5% din PIB. Conform lui, cheltuielile mai ample legate de domeniul apărării ar putea fi luate în considerare pentru atingerea acestui obiectiv – idee propusă de secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Potrivit spuselor sale, propunerea SUA (de 5% din PIB pentru domeniul apărării) ar putea include cheltuieli pentru mobilitatea, infrastructura și securitatea cibernetică, dar „cu un accent special pe obiectivele de capabilități NATO asupra cărora toți aliații au convenit”.

„Este cu siguranță vorba despre mai mult decât rachete, tancuri și obuziere – dar trebuie să fie legate de apărare. Nu este o listă cu tot ce ți-ai putea imagina”, a spus oficialul american la Bruxelles.

Recent, Mark Rutte a propus creșterea obiectivului tradițional de buget pentru apărare al NATO la 3,5% din PIB, față de obiectivul actual de 2%, plus adăugarea a încă 1,5% pentru cheltuieli suplimentare mai ample legate de securitate.

Obiectivele NATO s-ar putea schimba în vară

Declarația lui Matthew G. Whitaker a fost făcută înainte ca miniștrii de Externe ai statelor aliate NATO să se întâlnească la Antalya, Turcia. Obiectivele de contribuție sunt așteptate să fie discutate în cadrul reuniunii Alianței Nord Atlantice, o decizie finală fiind așteptată la summitul anual de la Haga, Olanda.

Obiectivele de capabilități specifice fiecărei țări membre NATO solicită membrilor să obțină anumite tipuri de echipamente militare pentru a garanta capacitățile generale ale Alianței Nord Atlantice în caz de război. NATO lucrează, acum, la actualizarea acestor obiective pentru prima dată de când a izbucnit războiul din Ucraina (februarie 2022).

O serie de state aliate au fost de acord cu majorarea bugetului pentru apărare, dar tot există un dezacord cu privire la cât de mari ar trebui să fie obiectivele de cheltuieli și ce cheltuieli ar trebui să fie luate în considerare. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut pentru prima dată o creștere la 5% în luna ianuarie, chiar înainte de a se întoarce la Casa Albă.