În cadrul reuniunii, șeful statului a ținut să menționeze că nu va exista o criză diplomatică între România și Austria, din cauza blocării procesului de aderare al țării noastre la Schengen.

Nu va fi nicio criză diplomatică între Austria și România

„Se va reglementa de la sine la nivel de MAE, nu am impresia că se va contura o criză diplomatică sau ceva, nu vom avea așa ceva.”, a declarat joi Klaus Iohannis.

Declarația vine în contextul în care, după refuzul Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen, ambasadorul român de la Viena a fost chemat în țară. În același timp, Ministerul de Externe i-a trimis ambasadoarei Austriei la București o notă de protest față de votul Austriei.

Totodată, ambasadoarea Austriei la București nu a participat la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor UE.

Klaus Iohannis rămâne „optimist”

Tot joi, președintele Klaus Iohannis a mai declarat că, în urma discuțiilor avut cu liderii europeni, este optimist că procesul intrării României și Bulgariei va fi încheiat anul viitor, „cu un rezultat pozitiv.”

„Consiliul nu a luat o decizie executivă fermă. S-a încheiat discuția pe care am solicitat-o și avut-o despre Schengen. A fost o discuție bună. În afară de această discuție am avut ocazia pe parcursul celor două zile să discut cu mulți lideri.

Am făcut pași în direcția bună. Concluzia mea este simplă, toți actorii au înțeles că aici avem o problema care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună varianta este că în cursul anului viitor să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria.

Suntem țară de primă linie pentru migranți și controlăm fluxul migrator, avem rezultate foarte bune recunoscute de surse externe. Suntem țară de primă linie pentru transportul bunurilor ucrainene. 60% din produsele agricole exportate din Ucraina au mers prin România. Am reiterat aceste lucruri, să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la așteptări, așteptăm și noi semne clare de solidaritate din partea UE, avem așteptări legitime să fim primiți în Schengen”, a mai spus Klaus Iohannis, joi la Bruxelles.