Capital: Exista tot felul de antreprenori. Ati observat ca acestia au vreo caracteristica ce ii apropie?
Manfred Kets de Vries: Atunci cand privesti antreprenorii, observi ca toti au o anumita dificultate de a lucra in medii structurate, adica de a face fata autoritatii. Cred, deci, ca multi au inceput sa lucreze pe cont propriu, pentru ca nu se puteau impaca cu ideea de lucra pentru altii. Le este foarte greu sa accepte autoritatea altora.
Capital: Credeti ca semintele initiativei private sunt sadite inca din copilarie?
Manfred Kets de Vries: Atunci cand judeci un antreprenor precum Larry Ellison de la Oracle, un exemplu foarte bun de altfel, vei constata ca in copilaria sa a existat o voce critica negativa, tatal vitreg, care i-a spus ca nu va face mare lucru in viata. Intr-o astfel de situatie capeti ceea ce eu numesc „sindromul Monte Cristo”: trebuie sa restabilesti adevarul si sa arati ca insemni ceva.
Capital: De unde vine cea mai importanta motivatie pentru intreprinzatori? Este dorinta de a crea sau cea de imbogatire?
Manfred Kets de Vries: In fond, avem de-a face cu dorinta de a fi remarcat – ei vor sa construiasca ceva. Analizand caracteristicile de baza ale spiritului antreprenorial, veti observa o foarte puternica motivatie, o dorinta accentuata de putere si nevoia de independenta. Acesti oameni isi asuma riscuri, dar nu in mod excesiv. Managerii ar putea fi mai inclinati catre risc, pentru ca nu lucreaza cu banii lor. Exista, de asemenea, conditiile genetice, mediul in care au crescut sau sansa – toate acestea joaca un rol important. Dar lumea interioara a antreprenorilor este dominata de aversiunea fata de ideea de control.
Capital: Exista vreun punct mai putin luminos care ar putea periclita eforturile acestor oameni?
Manfred Kets de Vries: Au tendinta de a nu vedea anumite lucruri, pentru ca isi neaga problemele. Ca grup, nu trec intotdeauna testul realitatii si, desi toti avem nevoie de bariere psihologice pentru a face fata lumii din exterior, exagerarea acestor bariere va duce la pierderea simtului realitatii. Desigur, daca simtul realitatii iti este slabit, oamenii din jurul tau vor deveni tematori si iti vor spune ceea ce vrei sa auzi. Acest fenomen nu ajuta la construirea unei organizatii. Ar putea chiar sa o distruga, data fiind dorinta antreprenorilor de a se afla in control.
Capital: Este probabil ca o echipa de doi sau trei intreprinzatori va creste sansele lor de succes?
Manfred Kets de Vries: Glumiti?! Nici in ruptul capului. Dupa experienta mea, aceasta este o situatie foarte instabila, desi exista cateva exemple contrare de mare succes, precum Google sau Yahoo. Problema critica este legata ce cine va avea controlul. Este mai probabil ca un antreprenor sa aiba un adjunct, foarte devotat, puternic si talentat.
Capital: Credeti ca exista multi directori generali de companii mari care ar supravietui intr-un astfel de mediu antreprenorial?
Manfred Kets de Vries: Nu. Acesti directori iubesc structurile clare, ierarhiile. Au alte ancore in viata: daca pentru antreprenori este important sa cladeasca ceva, pentru manageri este vorba despre putere, statut si bani. Aceasta chestiune a ancorelor care dau sensul vietii unei persoane este foarte importanta.
Capital: Multe scoli de afaceri ofera cursuri de antreprenoriat. Au studentii vreun beneficiu de pe urma acestor cursuri?
Manfred Kets de Vries: Programele de genul acesta au explodat in ultimii ani. Sunt unul dintre cei mai consecventi sustinatori ai antreprenoriatului pentru ca, daca analizezi unde se creeaza locurile de munca, vei vedea ca aceste companii reprezinta principalul motor de crestere. Marile companii aproape ca nu creeaza noi locuri de munca. Cursurile de care vorbeati predau, desigur, lucruri la care se asteapta oricine, precum planul de afaceri sau indicatori financiari. Dar adevaratul beneficiu sta in efectul contagios pe care aceste comunitati il au asupra studentilor. Experienta de a fi impreuna cu alti oameni la fel de determinati si de dispusi sa isi asume riscuri le da o noua motivatie si un grad considerabil de incredere.
Capital: Politicile guvernamentale joaca vreun rol in sprijinirea acestui spirit antreprenorial?
Manfred Kets de Vries: Este vorba despre o intreaga combinatie de factori, de la politici, la norme culturale. Priviti cultura japoneza, care este orientata catre obiective foarte ambitioase, dar nu a produs prea multi antreprenori de succes, tocmai pentru ca ei reprezinta o deviatie de la normele clasice. Ei nu vor sa se potriveasca in decor, vor sa fie diferiti. Politicile guvernamentale joaca si ele un rol important. In Franta, de exemplu, este foarte greu sa fii antreprenor. Daca as fi prim-ministru pentru o zi, as face un singur lucru: as simplifica procedurile necesare pentru inceperea unei afaceri. In Anglia si Statele Unite este mult mai usor. La nivel guvernamental, Franta este orientata catre centralism si conformitate, ceea ce este stupid, pur si simplu. Descurajeaza antreprenorii, ceea ce secatuieste de viata economia.
Capital: Daca ar trebui sa alegeti un singur factor critic pentru succes, care ar fi acela?
Manfred Kets de Vries: Daca esti antreprenor si vrei sa reusesti, ar trebui sa te inconjuri de oameni care sa te ajute sa mentii contactul cu realitatea. Richard Branson, proprietarul Virgin, de exemplu, are un comitet de analiza a investitiilor. Supune toate ideile sale noi analizei in acest grup si, desi nu le ia intotdeauna in seama parerea, macar exista un dialog. Cred ca acest test al realitatii este crucial si ai nevoie de un grup care sa aiba o lipsa de respect sanatoasa fata de sef.
Capital: Dintre oamenii a caror ascensiune ati urmarit-o, pe care i-ati plasa pe primele locuri ale unui clasament?
Manfred Kets de Vries: L-am urmarit pe Richard Branson multi ani si cred ca a facut o treaba fantastica: a reusit sa lanseze o marca mondiala (Virgin) cu costuri minime si impotriva tuturor evidentelor. El este un bun exemplu. Larry Ellison, proprietarul Oracle, in ciuda tuturor nebuniilor sale, a vazut o oportunitate pe care un gigant precum IBM a ratat-o. Multi politicieni nu inteleg dar, din perspectiva politicii economice, este crucial sa ai intreprinzatori de un asemenea calibru.