Kelemen Hunor: Problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu foarte multă seriozitate

După participarea la consultările informale de la Palatul Cotroceni, Kelemen Hunor a dezvăluit că, în prima parte a întâlnirii informale, s-a discutat despre problemele bugetului, provocările privind deficitul bugetar şi posibilitatea de a forma un guvern cu o susţinere majoritară în Parlament, adică o coaliţie majoritară.

Potrivit spuselor sale, în acest moment, problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu „foarte multă” seriozitate şi trebuie găsite soluţii echilibrate. Conform lui, prima provocare a noului guvern este să aducă, în acest an, venituri în plus de aproape 30 de miliarde pentru a ajunge la un deficit de 7%. Totuși, acest lucru nu se poate face nici prin creşterea impozitelor sau taxelor, nici prin tăierea cheltuielilor, a explicat liderul UDMR.

„Am spus că în acest moment problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu foarte multă seriozitate şi trebuie să găsim soluţii echilibrate, fiindcă prima provocare este să aducem în acest an venituri în plus de aproape 30 de miliarde, dacă vrem să ajungem la un deficit de 7%.

Dar acest lucru nu se poate face nici prin creşterea impozitelor sau taxelor, nici prin tăierea cheltuielilor. Doar mergând într-o direcţie sau în altă direcţie ar însemna un dezechilibru bugetar, un dezechilibru care ar însemna şi tensiuni în societate”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor: Orice sacrificiu privind reducerea de deficitul bugetar aduce bunăstare

Kelemen Hunor consideră că este nevoie de o abordare echilibrată şi trebuie găsite acele măsuri prin care, pe termen mediu, pe termen lung, se poate arăta societăţii că „orice sacrificiu” privind reducerea de deficitul bugetar aduce, pe termen mediu şi pe termen lung, bunăstare pentru fiecare om, pentru fiecare familie.

Urmează discuţii aplicate cu specialiştii formaţiunilor politice, în cadrul cărora vor discuta toate aspectele, inclusiv cele legate de taxe şi impozite şi reducerea cheltuielilor în aparatul administrativ-bugetar, mai ales în administraţia centrală. Conform spuselor sale, există zone unde se pot absorbi mai mulţi bani, de aceea o renegociere a PNRR-ului trebuie făcută cât mai repede.

„Nu vom putea ocoli nici celelalte aspecte legate de cheltuiele exagerate sau, de foarte multe ori, insuficient argumentate. Trebuie să fim conştienţi că reducerea investiţiilor nu este o soluţie ca să putem menţine economia funcţională.

Aceste investiţii publice trebuie să rămână, dar e nevoie de o rediscutare cu Comisia, a PNRR-ului, în sensul de a muta sume acolo unde există proiecte mature şi unde se pot realiza investiţiile până la sfârşitul perioadei de punere în aplicarea PNRR-ului, adică anul viitor, august 2026.

Asta înseamnă că vor fi investiţii care nu pot fi realizate în această perioadă, fiindcă nu au fost pregătite anul trecut. În sistemul sanitar şi în alte domenii, la mediu, există o întârziere.”