Kelemen Hunor prezintă un scenariu crunt. Aderarea la spațiul Schengen s-ar putea îndepărta până în perioada 2025

Așadar, vicepremierul a subliniat că lupta pentru intrarea în spațiul Schengen va continua, iar autoritățile române nu vor accepta „șantajul Austriei”.

„Vom continua lupta pentru a intra în spațiul Schengen și nu acceptăm șantajul Austriei. Cred că ceea ce se întâmplă de 11 ani de zile este inacceptabil. Cred că prima greșeală am făcut-o acum 11 ani când România a acceptat ca aderarea la Schengen să fie cuplată cu MCV.

Trebuie să fim conștienți că, dacă nu se va întâmpla ceva în prima jumătate a anului, rediscutarea intrării noastre în spațiul Schengen nu se va întâmpla mai repede de 2024-2025”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24.

De asemenea, șeful UDMR a spus că la Consiliul European nu se va discuta aderarea la Schengen, în contextul în care nu există atribuții cu privire la extinderea spațiului.

„Poate o declarație comună, puternică ar fi necesară, dar acolo nu se va schimba decizia luată în JAI”, a completat Kelemen Hunor.

Acesta a spus și că este puțin probabil ca președinția suedeză a UE să pună pe agenda Consiliului JAI acest subiect, în prima jumătate a anului viitor.

„Oricum, noi trebuie să protestăm ferm împotriva deciziei Austriei, care a fost o decizie incorectă, care e greu de explicat. Uniunea Europeană ar fi avut acum nevoie de un mesaj puternic de solidaritate, dincolo de faptul că România îndeplinește criteriile tehnice. Nu poți să faci o astfel de mizerie unui partener”, a conchis vicepremierul.

Șeful UDMR a spus anterior că decizia Austriei reprezintă o atitudine „incorectă, imorală, lipsită de argumente solide”

Anterior, șeful UDMR a scris pe pagina sa de socializare că decizia Austriei reprezintă o atitudine „incorectă, imorală, lipsită de argumente solide”, dar și „un joc politic mizerabil”.

„O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil.

Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.